Rezultati raziskave o LGBT skupnosti v ZDA

lgbt-survey-logo medium

Ameriški raziskovalni center Pew Research Center je objavil izsledke raziskave izvedene med pripadnicami in pripadniki LGBT skupnosti v ZDA. Anketa je bila izvedena med 1.197 člani in članicami LGBT skupnosti, med katerimi je bilo 398 gejev, 277 lezbijk, 479 biseksualk in biseksualcev ter 43 transseksualk in transseksualcev.

92 % vprašanih meni, da jih družba na splošno bolj sprejema in vključuje kot v preteklem desetletju, kljub temu pa še zmeraj opažajo družbeno stigmatizacijo. Kljub temu, da večina vprašanih poroča o večji vključenosti LGBT oseb, pa jih relativno malo (19 %) meni, da so v družbi sprejeti v večji meri. Večina (59 %) jih meni, da so delno sprejeti, 21 % pa, da so zelo malo oziroma sploh ne.

39 % vprašanih je naletelo na negativen odziv članov družine ter prijateljev in prijateljic na razkritje njihove spolne usmerjenosti in spolne identitete. 30 % populacije se je soočalo s fizičnim nasiljem in grožnjami, 21 % pa je doživelo nepravično oziroma neenakopravno obravnavo s strani delodajalcev in delodajalk. Kar 58 % anketirancev in anketirank je bilo podvrženih različnemu norčevanju ali blatenju.

Rezultati ankete omogočajo tudi primerjavo splošnega javnega mnenja in mnenja LGBT skupnosti ter ugotavljanje ključnih podobnosti in razhajanj med prepričanji. Istospolne poroke po raziskavah javnega mnenja podpira 51 % Američank in Američanov, med LGBT skupnostjo pa je podpornikov in podpornic 93 %. Velika večina LGBT skupnosti in splošne populacije se strinja, da so ljubezen, partnerstvo in vseživljenjska zaveza pomembni razlogi za poroko. Pridobitev zakonsko določenih pravic in olajšav pa se zdi pomemben razlog za poroko več pripadnicam in pripadnikom LGBT skupnosti kot preostalim, 46 % v primerjavi z 23 %. Zadnjo primerjavo je treba razumeti v širšem družbenem kontekstu, saj so za heteroseksualne zveze tovrstne pravice samoumevne, medtem ko se morajo istospolni pari zanje še vedno boriti.

Raziskava je dokaj širokega obsega in zavzema različna področja, od LGBT populacije in podskupin, družbene vključenosti, skupinske identitete pa vse do religije in demografskih podatkov. Rezultati ankete tako ponujajo širok spekter podatkov, vendar pa je, tako kot pri vseh ostalih raziskavah, na rezultate potrebno gledati v širšem družbenem kontekstu, da ne pride do napačnih interpretacij in zlorab podatkov.

Viri:
Rezultati raziskave Pew Research Center >>>
Yahoo news >>>

More from Urška Balažic

Otroci iz mavričnih družin so … otroci

V Avstraliji so izvedli raziskavo, v kateri so raziskovali kvaliteto življenja otrok...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja