Nov predlog za enakopravnost istospolnih parov

ZIPS

Teden, ki se izteka proti prazničnim dnevom, je prinesel tudi novo dogajanje na področju zagotavljanja enakopravnosti istospolnim parom in mavričnim družinam. Združena levica (ZL) je namreč v ponedeljek vložila predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). Ta zakon ureja partnerska razmerja med raznospolnimi pari in družinskimi člani. Združena levica predlaga, da se dikcija 3. člena ZZZDR, ki zdaj določa, da je zakonska zveza skupnost moža in žene, preoblikuje v dikcijo, da je zakonska zveza skupnost dveh oseb.

V sporočilu za javnost so pri ZL zapisali, da izhajajo »iz preproste zahteve po nujni izenačitvi raznospolnih in istospolnih parov v njihovih pravnih, ekonomskih in socialnih pravicah.« Dodali so,  da s predlogom ne uvajajo ničesar radikalnega, ampak le sledijo temeljnim načelom demokratične družbe, rezultatom več kot desetletnega civilnega dialoga in javne razprave, ugotovitvam ustavnega sodišča, določbam Evropskega sodišča o človekovih pravicah in se zavzemajo za enakost pred zakonom in enakopravno obravnavo vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije.

Pri ZL pričakujejo, da bodo predlog podprle koalicijske stranke, saj je v koalicijski zapisano, da bodo koalicija odpravila sistemsko diskriminacijo istospolno usmerjenih oseb.

Vlada je sicer letos pripravila predlog Zakona o partnerskih skupnostih, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju. Kot smo že zapisali na Narobe blogu ta predlog ureja pravice med osebama istega spola v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski skupnosti. Obe obliki partnerskih skupnosti imata po tem predlogu enake pravne posledice kot sklenjena zakonska zveza med osebama različnega spola, razen pri posvojitvi in oploditvi z biomedicinsko pomočjo.

ZL ni sprejemljivo, da se razmerja istospolnih parov obravnava v ločenem zakonu. Menijo, da pomeni poseben zakon razlikovanje na podlagi osebnih okoliščin, v tem primeru spolne usmerjenosti.

Kot poroča Delo.si je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak predlog ocenila kot zelo enostaven in mu ne nasprotuje. Spomnila je, da je tako definicijo zakonske zveze je vsebovala že prvotna verzija na referendumu padlega družinskega zakonika, ki je mnogo širše urejal koristi otroka, in dodala, da zato za prihodnje leto načrtujejo pripravo zakona o družinah. Pri tem je izpostavila: »Videli bomo, ali bo dovolj politične volje, da se odpre vprašanje posvojitev istospolnih partnerjev. Ne pozabimo pa, da že po obstoječi zakonodaji lahko istospolni partner posvoji otroka svojega partnerja. Teh posvojitev je že 12.«

Predlog ZL podpira tudi predsednik vlade Miro Cerar: »SMC pravice LGBT v celoti podpira, tako da ne bo nasprotovanja. Vse ostalo pa je stvar razprave v vladi in parlamentu.«

Novo leto nam tako najbrž prinaša spremembe in najbrž tudi že videno reproduciranje diskurza izključevanja in moralne panike.

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Evropski parlament kljub nasprotovanju sprejel poročilo o boju proti homofobiji in transfobiji

Evropski parlament je danes sprejel poročilo, ki Evropsko komisijo poziva k sprejetju...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja