Strah pred indoktrinacijo otrok

sex ed

Naposled je hrvaško Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport v sredo predstavilo prenovljeni model zdravstvene vzgoje. Po novem je del o abstinenci in kontracepciji razširjen, o homoseksualnosti in transpolnosti bo mladina razpravljala že v sedmem razredu osnovne šole, več v tretjem srednje, o masturbaciji pa bodo predavali doktorji in doktorice šolske medicine.

Naj spomnimo, da je program zdravstvene vzgoje na Hrvaškem padel na ustavnem sodišču, ker je to razsodilo, da v procesu sprejemanja programa niso bili izvedeni vsi postopki. Največ zaslug za kritike in velike napore, da ministrstvo uvede zdravstven vzgojo, je imel četrti modul, ki predvideva obravnavo spolnosti.

Pristojni minister Željko Jovanovič je dejal, da je program zdravstvene vzgoje v skladu z odločbo ustavnega sodišča in ustreza vsem metodološkim, tehničnim in postopkovnimi predpisom. Poudaril je, da so negativne kritike na račun programa prispevale k boljšemu programu in vsem, ki so sodelovali na tem projektu, dale vedeti, da so na dobri poti. Sporočil je še, da so tisti, ki so proti temu, da ljudje skrbijo za svoje zdravje in se borijo za svoje svobodo, proti interesom hrvaške družbe.

Avtor četrtega modula doktor Dubravko Lepušić je izrazil žalost, da morajo pri njih govoriti o stvareh, ki so v svetu normalne. Povedal je, da mora šolstvo brez moralnih preprek in preostalih nazorov zagotavljati znanstvene informacije.

Največja novost, ki prihaja z zdravstveno vzgojo, so trije priročniki namenjeni učiteljem in učiteljicam. Še ta teden bo tako 30.000 primerkov razdeljenih med šole. V omenjenih priročnikih bodo obširno obdelana tudi stališča Rimskokatoliške cerkve in cerkvene študije. Po besedah Darka Tota, člana komisije za zdravstveno vzgojo, se izraz pornografija ne omenja več, ampak ga je zamenjal izraz neprimerne vsebine za otroke. Učiteljicam in učiteljem priporočajo, da  otrokom namenjeno dobesedno predstavitev o neprimernih dotikih nadomestijo  s pantomimo.

Konservativno združenje Vigilare je napovedalo, da bo ponovno poskušalo zrušiti program na ustavnem sodišču. Združenje meni, da lahko le starši najbolje vzgojijo in poučijo svoje otroke o spolnosti, prav tako je mnenja, da beseda vzgoja implicira na spremembe vedenja, ki naj bi jih program povzročil. Združenje je šlo celo tako daleč, da je dejalo, da na tak način šolsko ministrstvo promovira promiskuitetno vedenje. Predlagalo je  uvedbo konservativnega in liberalnega modela zdravstvene vzgoje, kar je minister Jovanović zavrnil. Kako resnično preprosto razmišljajo v združenju Vigilare so dokazali s pozivom, da starši otrokom ne dovolijo k uram, namenjenim spolnosti. Minister je opozoril, da jih v tem primeru čakajo neupravičeni izostanki.

Pristojno ministrstvo je z objavo elektronskih formatov priročnikov prispevalo k transparentnosti programa. Tako bo lahko vsak starš preveril, kaj se bo njegov otrok naučil med vsako uro zdravstvene vzgoje.

Na koncu, a vsekakor ne nepomembno je, da so iz seznama priporočene literature izključeni skoraj vsi predlogi različnih skupin, ki se borijo za človekove pravice.

 

Vir:
Libela >>>
Crol.hr >>>

Written By
More from Martin Gramc

Izraelska mladoletnica umrla zaradi nasilja iz sovraštva

Včeraj je umrla šestnajstletna udeleženka jeruzalemske parade ponosa Shira Banki. Umrla je...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja