Začela se je kampanja “Čas je ZA”

ana

Kampanja “Čas je ZA” je danes tudi uradno začela s svojimi aktivnostmi, s katerimi bodo na prihajajočem referendumu, ki bo 20. decembra letos, pozivale_i k podpori novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Ko so zapisale_i v sporočilu za medije je glas ZA človekove pravice »glas za družinske vrednote, saj prinaša širitev teh vrednot na vse ljudi.« Menijo, da je čas, da smo temeljnih vrednot slovenske družbe ter dolžnosti in pravic, ki jih prinaša institut poroke, deležne_i vsi.

V kampanji »Čas je ZA« trenutno sodelujejo politične stranke Združena levica, Socialni demokrati, Piratska stranka Slovenije, Solidarnost, Stranka TRS in Iniciativo za demokratični socializem, poleg njih pa številne nevladne organizacije, med drugim Amnesty International Slovenija, Mirovni inštitut, Slovenska filantropija, Časopis za kritiko znanosti, CAAP, Danes je nov dan, ŠKUC, Legebitra, DIH ter aktivne_i državljanke_i.

Ob lansiranju kampanje so svoje stališče izrazile_i številne_i podpornice_ki novele zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki so med drugim dejale_i:

dr. Ljubica Marjanovič Umek, profesorica psihologije
“Dokazano je, da različne oblike družin nimajo neposrednega učinka na aktualni in kasnejši razvoj otrok, njihovo akademsko učinkovitost, socialno vedenje. Na otrokov razvoj ugodno vpliva odsotnost konfliktov v družini, zaupanje, povezanost, občutljivost, odzivnost, toplina in varnost, torej kakovost starševstva in vzgojni slog.”
 
Metka Naglič, Amnesty International Slovenija
“20. december je lahko zgodovinski dan, ko bomo volivke in volivci z glasom ZA to nepravično stanje dokončno odpravili. Prav nobenega razloga ni za odrekanje dostopa do sklepanja zakonske zveze istospolnim parom. Priložnost imamo, da se tej diskriminaciji odrečemo. Da istospolne skupnosti ter njihove družine pridobijo pravico kot jo imajo raznospolni pari.”
Miha Blažič – N’toko, glasbenik
“Danes bi nam moralo postati že jasno: strpna, solidarna in odprta družba se ne bo razvila sama od sebe. Noben korak naprej se bo zgodil brez angažiranosti in boja vseh nas. V rokah imamo možnost, da odpravimo diskriminacijo in omogočimo vsem enakost pred zakonom – ne smemo je izpustiti.”
 
Ana Dolinar, igralka
“Se lahko spet naučimo sočutja? Lahko za trenutek odložimo delo na našem egu, ali bomo zmeraj le jaz jaz jaz? S tem, ko se borimo, ko ljubimo brez predsodkov in zidov, ko dajemo drugemu sebe in ne zahtevamo nič v zameno, šele potem postajamo ljudje. In v takšnem svetu bi si jaz želela živet. “
 
Lučka Centa, študentka
“Aktivno sodelovanje mladih je ključno za razvoj boljše družbe in mislim, da je skrajni čas, da začnemo delovati in vsem našim prijateljem omogočimo, da se lahko poročijo!”
 
Milena Hudej
“Ni pošteno, da najina hči ne bi smela imeti enakih pravic, kot jih imajo najini drugi otroci in verjamem, da za to ni nobenega utemeljenega razloga. Verjamem, da je v Sloveniji dozorel čas, da postanemo vsi enakopravni, zato pozivava vse starše, da podprejo svoje otroke in da na referendumu glasujejo za Zakon.”
dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
“Vendar pri tokratnem referendumu ne gre za to, da zmaga naš prav. Gre za to, da smo kljub temu, da morda čutimo in mislimo drugače, sposobni tudi drugem priznati enake pravice kot sebi. Pokažimo, da smo kot družba sposobni odgovorno odločati o pravicah manjšin.”
Luka Mesec, vodja poslanske skupine ZL
“Skozi celotno zgodovino so vprašanja pravic – socialnih, ekonomskih, političnih, človekovih – vedno v delu javnosti zbujala negodovanje, strah, nerazumevanje. Vsakič se je izkazalo, da so ti strahovi prazni. Tudi pri vprašanju, ki ga odpiramo na referendumu. Številne države so to že dokazale, tokrat moramo dokazati mi. Čas je, da podremo zidove, čas je da presežemo stereotipe, čas je, da presežemo razlike. Čas je ZA!”

V kampanjo na različne načine vstopajo različne_i posameznice_ki, iniciative, skupine, o katerih bomo več pisale_i v prihodnjih dneh.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

V soboto parada ponosa v Osijeku

Na Hrvaškem se nam po Splitu in Zagrebu obeta že 3. parada...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja