Končajmo nasilje nad ženskami

nasilje nad zenskami

Danes je mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami in s tem tudi začetek vsakoletne svetovne kampanje 16 dni akcij proti nasilju nad ženskami, ki se zaključi z 10. decembrom, Svetovnim dnevom človekovih pravic. Pri Društvi za nenasilno komunikacijo so ob tem dnevu zato zapisale_i, da nevladne organizacije od Slovenije zahtevajo več od simbolne zaveze enakosti in nenasilju, zahtevajo vzpostavitev celovitega in koordiniranega sistema pomoči žrtvam nasilja. Pri Zavodu Transfeministična Iniciativa TransAkcija pa opozarjajo, da se nasilje dogaja tako cisspolnim kot transspolnim ženskam in da je že skrajni čas, da začnemo naslavljati tematiko nasilja nad transspolnimi ženskami.

Vsako leto je v Sloveniji ubitih 7 žensk, v letu 2014 je bilo ubitih 10 žensk. Po podatkih Nacionalne raziskave o nasilju v zasebni sferi in v partnerskih odnosih iz leta 2010 je vsaka druga ženska v Sloveniji (56,6 %) od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja. Najpogosteje so doživljale psihično nasilje (49,3 %), potem fizično (23 %). Raziskava Potrebe transspolnih oseb v Sloveniji (2015), v kateri je sodelovalo 65 transspolnih oseb, starih med 15 in 63 let, pa je pokazala, da je 69 % sodelujočih zaradi svoje spolne identitete doživelo diskriminacijo, posmeh, zlorabo, nasilje in/ali negativne izkušnje v vsakdanjem življenju.

Pri Društvo za nenasilno komunikacijo pozivajo, da se prenehajmo pretvarjati, »da bo ograja na meji pripomogla k varnosti žensk v Sloveniji!« Zahtevajo, da se odločevalke_ci posvetijo problematiki, ki dejansko ogroža ženske v Sloveniji in Evropi, to pa je nasilje nad ženskami in neenakost med spoli.

Zgodovina mednarodnega dneva za odpravo nasilja nad ženskami sega v leto 1960, ko so bile 25. novembra umorjene tri sestre Mirabal, politične aktivistke v Dominikanski republiki. Umore je naročil dominikanski diktator Rafael Trujillo, ki je državi vladal med leti 1930 in 1961. Prvič so 25. november kot dan boja proti nasilju nad ženskami obeležile aktivistke na prvi feministični konference Latinske Amerike in Karibov leta 1981. 17. decembra 1999 pa so Združeni narodi omenjeni mednarodni dan priznali tudi z resolucijo.

Eva Gračanin

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Ob mednarodnem dnevu žensk

Ob mednarodnem dnevu žensk objavljamo izjavo kampanje Vsak dan 8. marec ter...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja