Irska sprejela nov zakon o pravnem priznanju spola

recogbill

Irski parlament je včeraj, 15. julija, sprejel novo zakonodajo na področju pravnega priznanja spola. Nova zakonodaja tako omogoča osebam, starejšim od 18 let, pravno priznanje spolne identitete. Irska je tako postala četrta država na svetu, ki je sprejela zakonodajo, ki temelji na samoidentifikaciji.

Irska se je s tem, ko je odstranila vse medicinske zahteve kot pogoj za pravno priznanje spola, pridružila Argentini, Danski, Malti in Kolumbiji. To pomeni, da transspolnim osebam ni treba opraviti nikakršnih medicinskih posegov ali pridobiti diagnoze duševne motnje.

Zakonodaja sicer še vedno ni čisto optimalna, saj ne vključuje oseb, ki so mlajše od 18 let, nebinarnih oseb in oseb z interseksualnimi stanji, vendar pa predstavlja izredno pomemben mejnik, saj priznava pravico, da oseba sam_a določi svojo spolno identiteto. Kot sporoča Sara R. Phillips iz TENI-ja (irske transspolne organizacije): “Transspolne osebe so edine_i prave_i strokovnjaki_nje za svojo spolno identiteto. Pravica do samoodločanja je bistvo človekovih pravic.”

Ob tem čestitamo organizaciji Transgender Equality Network Ireland (TENI) in vsem aktivistkam_om za njihovo predanost in vztrajnost pri večdesetletnem boju za priznanje pravic transspolnih oseb. Ta se je začel že leta 1993, ko je Dr. Lydia Foy vložila zahtevo za spremembo rojstnega lista. Hkrati upamo, da bomo lahko čimprej o podobnih novicah lahko poročale_i tudi pri nas.

Vir:
Prevod napisa na sliki: Sprejeli smo zakon o pravnem priznanju spola. Republika Irska je 4. država na svetu, ki je sprejela zakon o pravnem priznanju spola, ki temelji na samoidentifikaciji.
Tags from the story
Written By
More from Ana Grm

Italijansko vrhovno sodišče razsodilo proti prisilni sterilizaciji

Včeraj nas je razveselila še ena pozitivna novice, tokrat iz Italije. Gre...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja