Novice od tam 14

malavi_200

Malavijski čudež

Decembra lansko leto so malavijske oblasti pred sodišče postavile gejevski par Tiwongeja Chimblanga (20) in Stevena Monjeza (26), ki sta bila aretirana dan potem, ko sta v nekem hotelu za prijatelje pripravila praznovanje ob svoji zaroki. Fanta sta bila obtožena »nenaravnih dejanj« in »velike nedostojnosti« po zakonu, ki izvira še iz kolonialnih časov – gre namreč za staro britansko zakonodajo. Sodnik jima je izrekel kazen 14 let zapora. Potem pa se je, tudi zaradi pritiska mednarodne javnosti, zgodil – čudež: malavijski predsednik Bingu wa Mutharika je obsojenca oprostil zaporne kazni. Pojasnil je, da je to storil iz humanitarnih razlogov in da se mu homoseksualnost nikakor ne zdi pravilna. V zgodbo se je vpletel celo pevec Elton John, ki je malavijskemu predsedniku napisal odprto pismo, v katerem ga je rotil, naj zaprti par pomilosti. Opozoril ga je, da tovrstna sodba lahko pospeši pogrom nad homoseksualci, ki se dogaja v Afriki, in uniči vse pozitivne rezultate boja proti aidsu v tej afriški državi.

louis_150_novEvropski NE! Homofobiji

Od leta 2004, ko je francoski akademik Louis-Georges Tin predlagal 17. maj za mednarodni dan proti homofobiji in transfobiji (pa ne, da so nas, uboge biseksualce, spet spregledali?), dogodek obeležujejo LGBT-skupnosti po vsem svetu. Tega dne so leta 1990 namreč pri Svetovni zdravstveni organizaciji homoseksualnost črtali z mednarodnega seznama bolezni. Letos so se nam pri praznovanju pridružili tudi najvišji politični predstavniki Evropskega sveta, Evropskega parlamenta in Evropske komisije in tokrat prvič skupaj nedvoumno in odločno obsodili homofobijo. Herman van Rompuy, Jerzy Buzek in Viviane Reding so v svojih izjavah potrdili zavezanost Evropske unije k boju proti vsem oblikam diskriminacije in zatrdili, da je homofobija “nezdružljiva z načeli, na katerih temelji EU”. Upamo, da sta svoji kopiji izjav prejela tudi gospa Novak in gospod Primc, ne vemo pa, ali sta jih tudi povsem razumela.

kissin_200

Poljubi me pod Prešernom

Ob dnevu proti homofobiji in transfobiji so se po vsem svetu odvijale različne prireditve, razprave, razstave, filmski festivali in podobni dogodki. Kar 36 mest z vsega sveta se je odločilo za sodelovanje v akciji “kiss-in”, katere udeleženci so se z zastavami in s plakati zbrali v bližini spomenikov, pomembnih za njihovo državo, in se pred njimi poljubili. Kako je akcija potekala v posameznih državah, si lahko ogledate na http://gays.com/idaho, kjer najdete tudi seznam sodelujočih držav, med katerimi pa boste zaman iskali Slovenijo.

Cuba libre!

mariela_200V kubanski Havani so, verjeli ali ne, med 11. in 18. majem organizirali srečanje, poimenovano Dan proti homofobiji, v okviru katerega se je zgodila tudi prva kubanska parada ponosa. Dogodek, ki je minil brez incidentov, je sponzoriral CENESEX,  Narodni center za spolno vzgojo pod vodstvom Mariele Castro, seksologinje in hčere predsednika Raula Castra. Država, ki je ob izidu leta 1994 prepovedala gejevski film Jagode in čokolada (leta 1994 je bil prikazana na ljubljanske glbt-filmskem festivalu, večkrat pa tudi že na slovenskih televizijskih kanalih) in je bila dolga leta znana tudi po represiji nad homoseksualci, tako počasi doživlja dolgo pričakovane spremembe. Najprej so na predlog Mariele Castro sprejeli zakon, ki je legaliziral kirurško spremembo spola, in to na državne stroške, govori pa se tudi že o priznanju istospolnih skupnosti in celo posvojitvah. Ti šment, zdaj nas bodo pa res že čisto vsi prehiteli.

minsk_200Minus za Minsk

Slabše kot Kubanci pa so jo odnesli tisti, ki so se 15. maja udeležili parade ponosa v beloruskem Minsku. Organizatorji namreč niso dobili dovoljenja za izvedbo parade, češ da naj bi potekala preblizu proge podzemne železnice. Približno 40 aktivistk in aktivistov se je vseeno odločilo, da parado izvedejo, a je le-ta trajala le dobrih deset minut. Udeležence parade, ki so po ulici nosili mavrično zastavo, je ustavila policija, jim zastavo na silo odvzela in dvanajst udeležencev aretirala. Večino so nato izpustili iz pripora, vendar so se morali naslednji dan zglasiti na sodišču zaradi sodelovanja pri manifestaciji, ki ni bila uradno dovoljena. Zapleti s parado so se začeli že nekaj dni prej, ko so paradni teden otvorili s prikazom kanadskega dokumentarnega filma Beyond Gays: The Politics of Pride. Projekcijo filma so prekinili homofobični demonstranti, ki so udeležencem projekcije grozili z bombo. Policija je sicer aretirala tudi 18 obritoglavcev. Za vsak slučaj. Posnetek parade in aretacije si lahko ogledate na naši spletni strani www.narobe.si.

spanija_150Prva lezbična poroka pred 104 leti

Španski profesor Narciso de Gabriel je odkril zgodbo o lezbičnem paru, Elisi in Marceli, ki sta se leta 1901 poročili v Galiciji – 104 leta pred uradnim priznanjem istospolnih porok v Španiji.

Elisa in Marcela sta bili učiteljici, ki sta skupaj živeli v majhnem kraju Dumbria. V želji po poroki sta pred ljudmi iz vasi zaigrali spor: Elisa je Marceli očitala, da tako na gre več naprej in da odhaja, Marcela pa ji je nazaj zabrusila, da se bo poročila z Mariem. Elisa si je nato ostrila lase, oblekla moška oblačila, začela kaditi … in se za zunanji svet pretvarjati, da je Mario. Za poroko je potrebovala le še cerkveno potrdilo, da je bila krščena kot moški. Odločila se je, da »prestopi« v katoliško cerkev in duhovnik, ki je bil vesel novega člana, ni opazil, da je Mario pravzaprav Elisa. Tako je Elisa dobila papir, da je bila krščena kot moški … in poroka med »Mariem« in Marcelo se je odvila 8. junija 1901. A na žalost so Maria kmalu razkrinkali. Pregledali so ga zdravniki, ki so odkrili, da je Mario ženska. Eliso in Marcelo so najprej zaprli v zapor, a so ju po trinajstih dneh izpustili. Leta 1902 sta se preselili v Buenos Aires, kjer se je za njima izgubila sled.

vilna_200

Foto: walkwithpridenow.com

Baltiške prigode

V prestolnici Litve se je po mnogih zapletih in prepovedih 8. maja končno odvila prva baltska parada ponosa, rezultat sodelovanja med nevladnimi organizacijami Litve, Latvije in Estonije. Dogodek je omogočila šele sodba vrhovnega sodišča, ki je menilo, da mora Litva v skladu z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah omogočiti miroljubna javna zborovanja in je zavrnilo argument višjega sodišča, da se parado prepove zaradi varnostnih razlogov. Parade v Vilniusu se je udeležilo okoli 400 ljudi, varovalo pa na stotine policistov, ki so morali zadrževati več kot 1000 protestnikov in nasprotnikov parade. Ti so razkazovali velike križe in homofobične transparente ter udeležence in udeleženke parade obmetavali z žaljivkam ter kamenjem, zaradi česar je morala policija uporabiti celo solzivec. Dogodka so se udeležili tudi tuji diplomati in predstavniki Evropskega parlamenta, pridržanih pa je bilo 12 protestnikov. Pestro, ni kaj.

mary_200O škofinjah, škofkah in škoficah

Da stvari ne bi bile preveč rožnate, so zopet poskrbeli tudi verski voditelji, tokrat anglikanski. Ameriška episkopalna cerkev v Los Angelesu je na mesto škofinje izvolila 55-letno Mary Glasspool, ki je tako prva istospolno usmerjena škofinja v zgodovini te cerkve. Episkopalna cerkev je za škofa prvič izvolila odkritega homoseksualca že leta 2003, in sicer  Gena Robinsona. Izvolitev je pretresla cerkev, ki je za nekaj časa sprejela moratorij na imenovanje istospolno usmerjenih na tako visoke položaje, vendar ga je letos poleti odpravila. Škofinja je v Los Angelesu dobila 153 glasov duhovnikov in 203 glasov laikov, sedaj pa se začenja nekaj mesecev trajajoči proces potrditve v drugih škofijah. Poleg nje je bila za pomožno škofinjo izvoljena še 53-letna Diane Jardine Bruce in tako ima ta škofija prvič na čelu dve ženski. Na izvolitev Mary Glasspool se je ostro odzval poglavar anglikanske cerkve Rowan Williams, ki je sporočil, da izvolitev postavlja resna vprašanja, ne le glede episkopalne cerkve in njenega položaja v anglikanski skupnosti, ampak tudi glede same skupnosti. Williams je pozval druge episkopalne škofije, naj to izvolitev zavrnejo. Naj spomnimo, da Mary Glasspool že od leta 1988 odkrito živi s svojo partnerko, medtem ko je anglikansko cerkev ustanovil angleški kralj Henrik VIII., da se je lahko ločil od svoje žene, ljubici Anne Boleyn pa so sledile še štiri, od katerih je dal dve obglaviti. Kakšna so že tista resna vprašanja o skupnosti?

theresa_100Homofobična ministrica za enake možnosti

Po neprepričljivi zmagi in oblikovanju prve povojne koalicije z liberalnimi demokrati je David Cameron že pokazal svoje prave barve. Na mesto ministrice za ženske zadeve in enake možnosti je imenoval Thereso May, ki ima za seboj kar nekaj neuspelih poskusov uveljavljanja načela enakih možnosti. Tako je med drugim glasovala proti izenačitvi starostne meje za heteroseksualne in homoseksualne spolne odnose, proti pravici istospolnih parov do posvojitev, proti zakonu, ki bi omogočil lezbijkam umetno oploditev, vzdržala pa se je med glasovanjem o pravici transeksualcev, da uradno spremenijo svoj spol. Na internetu lahko najdete peticijo, v kateri podpisniki pozivajo k njeni razrešitvi s položaja. Le upamo lahko, da se nova britanska vlada ne bo spravila nad LGBT-pravice, ki so bile pridobljene v času prejšnje vlade in veljajo za vzor preostali Evropi.

zagreb_150»Welcome« geji in lezbijke…

Queer Zagreb je v sodelovanju s zagrebškim Turističnim združenjem izdal vodič, ki Zagreb predstavlja kot gejem in lezbijkam prijazno mesto. Rožnate kune so očitno zavohali tudi v širšem turističnem sektorju, saj naj bi po nekaterih ocenah hrvaško prestolnico vsako leto obiskalo okoli 30.000 gejev in lezbijk. Vodič predstavlja 37 prijaznih točk za gej in lezbijke v Zagrebu in bo na voljo v turističnih birojih in hotelih. Kot poroča Jutranji list bodo istospolno usmerjeni turisti na ta način izvedeli, »v kateri lokal oditi na pijačo, v katerih klubih plesati, v katerih hotelih in apartmajih spati, katerega festivala ali zabave se udeležiti, v katerem frizerskem salonu se urediti in celo s katerim taksijem se voziti«. Avtorji vodiča turiste sicer  posebej opozarjajo na to, da Zagrebčani še niso pripravljeni na podobe dveh moških, ki se poljubljata. Le kdo bi si mislil.

fuck_200…in »fuck you« homofobi

Skladba Lily Allen »Fuck You« je doživela še eno video preobrazbo, tokrat prav blizu nas. Pred kamero so se postavili geji in lezbijke s Hrvaške in homofobom ob Svetovnem dnevu boja proti homofobiji dvignili sredinec na roki. Rezultat je simpatičen in zgovoren video, ki ga najdete na spletnem portalu YouTube (Lilly Allen – Zagreb Pride Collaboration 2010). Zdaj le še nestrpno čakamo, da se bo kdo opogumil in posnel slovensko verzijo.

portugal_200Portugalska uzakonila istospolne poroke

Maja je portugalski predsednik Anibal Cavaco Silva ratificiral zakon, ki istospolnim parom na Portugalskem podeljuje pravico do poroke. Zakon je portugalski parlament sprejel že januarja, predsednik pa ga najprej poslal v presojo ustavnemu sodišču. To je ugotovilo, da zakon o istospolnih porokah ni v nasprotju z ustavo, zato ga je slednjič le podpisal in s tem dokončno potrdil.

Portugalska je tako šesta država v Evropi, ki za istospolne pare ni uvedla posebnega instituta, pač pa institut poroke. Za razliko od preostalih petih držav –   Nizozemske, Belgije, Španije, Norveške in Švedske, kjer so dovoljene tudi posvojitve –  portugalska zakonodaja tega ne omogoča. Bo sedma država na tem zemljevidu Slovenija?

Tags from the story
More from Anamarija Šporčič - Janis

Novice od tu 14

Foto: nettsu Gejevskemu paru iz Slovenije priznano starševstvo V Sloveniji imamo po...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja