Rusko sodišče razsodilo, da je bila prepoved Parade ponosa protizakonita

rusija 330

Šest sodnic in sodnikov okrožnega sodišča v Kostromi na zahodu Rusije je razsodilo, da je bila prepoved protesta proti kršenju pravic LGBT osebam na osnovi zakona, ki prepoveduje homoseksualno propagando, protizakonita. Odločitev sodišča, ki so jo objavili 4. aprila predstavlja eno od največjih zmag človekovih pravic v Rusiji doslej.

Predstavništvo okrožnega sodišča v Kostromi, ki je največje sodišče v regiji, je presodilo, da ni bilo zakonske podlage za prepoved dveh protestnih shodov proti izglasovanju ruskega homofobnega zakona junija lani. Po mnenju sodišča imajo LGBT osebe pravico do zaščite pred diskriminacijo in do svobode izražanja.

Takoj po objavi razsodbe je LGBT aktivist Nikolaj Aleksejev najavil, da bo mestni samoupravi v Kostromi poslal novo zahtevo za pripravo protestnega shoda. Dodal je še, da je to njihova največja zmaga v okviru ruskega pravosodnega sistema. Prav tako pa namerava v prihodnosti tožiti državo za povračilo škode zaradi materialnih in nematerialnih izgub, ki jih je pretrpel zaradi kršenja človekovih pravic s strani države. Aleksejev je prepričan, da bo nekega dne ukinjen tudi zakon o prepovedi homoseksualne propagande, saj Rusija ne more upravičiti njegove zakonitosti na sodišču.

Končno se je v Rusiji zgodilo, da je »zakon« na strani manjšine. Veseli nas, da je okrožno sodišče v Kostromi razsodilo v korist človekovih pravic in enakopravnosti. Trud vseh bork in borcev za človekove pravice je končno obrodil sadove in upamo, da jim bo to dalo še več energije in volje za njihovo nadaljnje delovanje. Vsem bodočim organizatorjem in organizatorkam Parade ponosa pa želimo čim več uspeha in zadovoljstva pri pripravi in izpeljavi dogodka.

 

Vir:
More from Urška Balažic

Mehika in Nemčija stopili korak bližje enakosti istospolnih parov

Brez posebnega pompa sta Mehika in Nemčija pred kratkim, vsaka na svoj...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja