Mehika in Nemčija stopili korak bližje enakosti istospolnih parov

Mehika in NemčijaBrez posebnega pompa sta Mehika in Nemčija pred kratkim, vsaka na svoj način, storili pomembne korake na poti k enakosti istospolnih parov v družbi.

Nemški zvezni svet (Bundesrat) oziroma zgornji dom v nemškem parlamentu je pred kratkim začel z razpravo o resoluciji, ki bi omogočila istospolnim parom sklepanje zakonskih zvez in posvajanje otrok. Razpravo so pospremili protestniki in protestnice, ki so se zbrali pred parlamentom in zahtevali enakopravnost sklepanja zakonskih zvez za vse.

Nemčija je sicer leta 2001 uvedla sklepanje izvenzakonskih civilnih partnerskih skupnosti za istospolne pare in od takrat postopoma povečevala pravice istospolnim parov, a razlike v primerjavi s heteroseksualnimi pari še vedno niso odpravljene, še posebej ne na področju posvajanja otrok.

Mehika je stopila še korak dlje od Nemčije, saj je vrhovno sodišče pred kratkim legaliziralo poroke istospolnih parov. V eni razsodbi za drugo je vrhovno sodišče razsodilo, da je zakonodaja, ki sklepanje zakonskih zvez omejuje na heteroseksualne pare, diskriminatorna. Odločitev vrhovnega sodišča je tako zagotovila legalizacijo sklepanja zakonskih zvez istospolnim parom v Mehiki brez legalizacije v zakonu.

Vrhovno sodišče je v razsodbi navedlo, da namen zakonske zveze ni prokreacija in zato ni opravičljivega razloga, da bi bila zakonska zveza izključno heteroseksualna niti, da bi lahko obstajala samo med moškim in žensko. Po mnenju sodišča je taka trditev že v samem svojem bistvu diskriminatorna.

Z razsodbo vrhovnega sodišča se je Mehika uvrstila na vedno daljši seznam latinskoameriških držav, ki omogočajo sklepanje zakonskih zvez istospolnim parom. Argentina, Urugvaj in Brazilija že imajo urejeno zakonodajo na področju enakosti sklepanja zakonskih zvez, Čile namerava uveljaviti sklepanje civilnih partnerskih skupnosti v letošnjem letu, Ekvador je istospolne civilne partnerske skupnosti omogočil aprila letos, Kolumbija pa istospolnim parom zagotavlja nekatere pravice, ki so enake pravicam poročenih heteroseksualnih parov.

Opisana dogodka, žal, nista požela samo navdušenja in odobravanja ampak tudi odpor. V Mehiki, kjer je kar 83 % prebivalstva rimskokatoliške veroizpovedi, je Rimskokatoliška cerkev obsodila razsodbo vrhovnega sodišča v prid enakosti zakonskih zvez in razsodbo označila za kršitev dvatisočletnih navad in običajev. V Nemčiji se je proti resoluciji o istospolnih porokah opredelil bavarski pravosodni minister Winfried Bausback, konzervativni politik, ki meni, da je poroka podlaga za družine z biološkimi potomci oz. potomkami ter da izvenzakonske civilne zveze niso enake in bi jih bilo treba razlikovati

Veseli smo, da lahko poročamo o pozitivnih novicah iz različnih koncev sveta. Kljub nekaterim nasprotovanjem upamo, da bo Nemčija kmalu uredila zakonodajo na področju enakosti zakonskih zvez in da bo odločitev vrhovnega sodišča v Mehiki razveselila čim več parov, ki želijo svojo zvezo nadaljevati s poroko.

Viri:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Guverner Cuomo: radikalno konservativni in homofobni ljudje v New Yorku niso dobrodošli

Pretekli petek je guverner ameriške zvezne države New York, Andrew Cuomo, gostoval...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja