Ugandski GLBT aktivisti in aktivistke od vrhovnega sodišča zahtevajo umik homofobnega zakona

uganda zakon

Nedolgo nazaj smo poročali, da je v Ugandi, potem ko ga je podpisal predsednik države Museveni, začel veljati zakon, ki kriminalizira homoseksualnost in za kršitve predvideva izjemno stroge kazni.

Zastrašujoča zakonodaja pa k sreči ni prestrašila članic in članov ugandskih nevladnih organizacij, ki so se združili v skupnem boju proti ugandski vladi. Na vrhovno sodišče so naslovili zahtevo po uradnem umiku omenjenega zakona. Kljub temu da so aktivisti in aktivistke ukrepali relativno hitro, pa organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) opozarja, da lahko traja več let, preden pride do zaslišanj na sodišču.

Nasprotniki in nasprotnice zakona državi očitajo, da je zakon preveč širok in protiustaven na več nivojih, vključno s kršenjem pravice do enakosti pred zakonom brez diskriminacije, pravice do zasebnosti, svobode izražanja, mišljenja, združevanja in državljanske participacije.

Maria Burnett, raziskovalka organizacije HRW, je povedala, da ugandska ustava eksplicitno ščiti osnovne človekove pravice vseh ljudi, zakon o kriminalizaciji homoseksualnosti pa popolnoma negira ustavo in njena zakonska določila. Zato je boj združenih nevladnih organizacij ključnega pomena pri zagotavljanju umika zakona iz pravne ureditve.

V mislih smo še vedno z vsemi aktivistkami in aktivisti, ki tvegajo zaporno kazen samo zato, ker želijo doseči enakopravnost v družbi. Želimo jim veliko uspeha in podpore ter upamo, da na obravnavo na sodišču ne bodo čakali toliko časa, kot bi pri nas.

 

Vira:
More from Urška Balažic

Irska transseksualka dosegla pravno priznanje spola

Lydia Foy (na fotografiji) je končala svojo dolgotrajno pravno bitko na irskih...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja