Nov napad na LGBT podpornike in podpornice feminističnega pohoda ob dnevu žensk v Moskvi

March-8-2014-Moscow 600

Preteklo soboto, 8. marca, ko smo prebivalci in prebivalke Slovenije obeležili v zadnjem času kar malo pozabljen dan žensk, je iz Rusije prišla novica o še enem v vrsti homofobičnih incidentov, za katere se zdi, da vse od zaprtja XXII. olimpijskih iger v Sočiju niso več tako zanimivi za osrednje svetovne medije kot prej. Do samega incident je prišlo med feministično povorko po ulicah Moskve, s katero so organizatorji in organizatorke želeli prvenstveno opozoriti na težaven položaj žensk v sodobni ruski družbi.

Pohoda, ki so ga predhodno odobrile ruske oblasti, se je udeležilo približno sto ljudi, med njimi tudi nekateri vidni člani in članice ruske LGBT skupnosti, ki so z udeležbo hoteli izraziti solidarnost do svojih kolegov in kolegic, ki se borijo za pravice žensk. Na protest so prišli z mavričnimi zastavami in transparenti, s katerimi so opozarjali na podobnosti med homofobičnostjo in seksizmom, vendar so morali mavrične zastave, ki so v skladu s famoznim Putinovim zakonom prepovedane v javnosti, na zahtevo oblasti še na začetku pohoda umakniti.

Kljub poskrbljeni varnosti pa je skupina razgrajačev in razgrjačic, oborožena z noži in mačetami, kaj kmalu po začetku pohoda napadla povorko in se s hladnim orožjem lotila predvsem LGBT podpornikov in podpornic shoda, ki so jih nasilneži in nasilnice obmetavali še z gnilimi jajci. Po medlem odzivu ob izbruhu nasilja so varnostniki in varnostnice naposled le posredovali in pridržali približno deseterico nasilnežev in nasilnic.

Ali so bili oz. bodo izgredniki in izgrednice deležni kakšnih sankcij, ni znano. Je pa treba poudariti, da se je pohod navzlic izgredom nadaljeval, po njegovem zaključku pa je ruska policija iz strahu pred vnovičnim izbruhom nasilja nad udeleženci in udeleženkami pohoda slednje celo pospremila vse do postaje podzemne železnice.

Kristjan Šinkec

Vir:
Written By
More from Uredništvo

Kanadčani bodo testirali cepivo proti HIV-u

Raziskovalci Univerze Zahodni Ontario v Kanadi (University of Western Ontario) so dobili...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja