Vizualna umetnost skozi lezbične oči

140306 RdeceZore 012bySuncanStone 600

 

V okviru 15. mednarodnega feminističnega in queer festivala Rdeče zore (6.–8. Marec) je bila odprta razstava Skozi njene oči: utrinki lezbično-feministične produkcije. To je prva večja skupinska razstava družbenokritičnih del z lezbičnofeministično noto v Sloveniji, kar kaže, da je bila ta tematika doslej v javnosti spregledana, v kontekstu sodobne umetnosti pa obrobna. Sprehod po metelkovski galeriji Alkatraz in ogled vizualnega ustvarjanja z lezbičnimi temami je bil tako umetniški užitek posebne vrste kakor tudi aktivistično obujanje spominov na nekatere umetniške dogodke v zadnjih petnajstih letih. Razstava ni bila pregledna, ampak prva v seriji razstav na to temo, ki se pripravljajo v prihodnosti na pobudo kuratorke Jasne Klančišar, Teje Oblak, Tadeje Pirih ter umetnic Alenke Spacal in Andreje Gomišček.

Svoja, zelo različna vizualna dela, so tokrat predstavljale umetnice in iniciative: Maša Cvar, Andreja Gomišček, Ana Grobler, Marina Gržinić & Aina Šmid & Zvonka Simčič, Petra Hrovatin & Nada Žgank, Ana Marija Kanc, Jasna Klančišar,  Lezbično-feministična univerza (LFU), Mateja Lojen, Aprilija Lužar,  Zvonka Simčič, Alenka Spacal, Vstaja Lezbosov in Nada Žgank. Selektorsko-kuratorski tim so demokratično poganjali Ana Grobler in Sebastian Krawczyk, kuratorja galerije Alkatraz, ter Jasna Klančišar in Tadeja Pirih. Večino omenjenih lahko vidite na priloženi skupinski fotografiji.

Izbor umetnic in del je bil po besedah Jasne Klančišar naporen, a so kot ekipa zelo dobro sodelovali: »Na prvih sestankih smo predvsem zbirali avtorice. Bilo je težko, ker o mnogih razstavah ni zapisov, tako smo predvsem brskali po lastnih spominih. Skupaj nam je uspelo sestaviti dolg seznam avtoric. Nekatere avtorice so sodelovanje na žalost zavrnile. Mnogo avtoric pa nismo mogli predstavit, saj smo bili prostorsko omejeni, za kar mi je zelo žal.« Kljub prostorskim omejitvam, tako tistim v fizičnem svetu kot tistim v glavah, »bo razstava spodbudila ne le lezbično in feministično produkcijo v Sloveniji, ampak tudi vse mlade in/ali nepoznane umetnice ter aktivistke k ustvarjanju in delovanju v prihodnje«, kot upa Tadeja Pirih. Kuratorka Alkatraza Ana Grobler pa je povedala, »da smo Rdeče zore ponosne, da smo lahko ob petnajstletnici delovanja gostile razstavo Skozi njene oči«. Četudi bi se kuratorski princip razstave nekaterim lahko zdel »ohlapen in preveč splošen, ampak glede na to, da je lgbt-umetniška produkcija več ali manj spregledana, je povsem upravičen«, je še dodal drugi galerijski kurator Sebastian Krawczyk.

Razstava je odprta do 18. marca, vabimo pa vas tudi na k spremljanju bodočih razstav. Nekaj utrinkov pa najdete na fotografijah z otvoritve in v televizijskem posnetku TV Slovenije na povezavi: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-kultura/174264590 .

 

Written By
More from Suzana Tratnik

Alma Karlin: Izjemna nekdaj, danes, kadar koli

KNJIGA Alma M. Karlin, Moji zgubljeni topoli, Muzej novejše zgodovine, Mladinska knjiga,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja