Kanadčani bodo testirali cepivo proti HIV-u

Kang

KangRaziskovalci Univerze Zahodni Ontario v Kanadi (University of Western Ontario) so dobili zeleno luč od ameriške uprave za hrano in zdravila (U.S. Food and Drug Administration – FDA) za začetek testiranja eksperimentalnega cepiva proti virusu HIV na ljudeh.

Cepivo, ki se imenuje SAV001, je zadnjih 10 let razvijal virolog Chil-Yong Kang, dr. med., s svojo ekipo. Pri cepivu so uporabili celoten virus HIV in ne samo določenih genov ozirma proteinov virusa. Virus je zaradi genetskega inženiringa nepatogen, se pravi ne more povzročiti okužbe, lahko pa bi spodbudil T-celice k uničevanju celic, ki bi se okužile z virusom.

Preliminarni toksikološki testi na laboratorijskih živalih so pokazali, da cepivo povzroči močan odziv imunskega sistema. Kljub temu bo šele čez več let znano, ali cepivo učinkuje tudi pri ljudeh.

Prva faza klinične raziskave se bo začela januarja 2012 in bo vključevala 40 prostovoljk in prostovoljcev, ki so okuženi z virusom HIV. Če bo uspešna, bodo raziskovalci in raziskovalke v drugi fazi izmerili odziv imunskega sistema na cepivo pri osebah, ki so HIV negativne. V tretji fazi pa bodo v obdobju treh let  testirali učinkovitost cepiva pri približno 6.000 prostovoljcih in prostovoljkah, ki sodijo v rizične skupine za okužbo z virusom HIV.

Cepivo so razvili ob podpori biotehnološkega podjetja Sumagen Canada, ki so ga ustanovili leta 2008 z namenom podpreti Kanga pri razvijanju cepiva. Podjetje je podružnica korejskega farmacevtskega podjeta Sumagen Co. Ltd.

Video izjava Kanga, dr. med. >>>

Written By
More from Uredništvo

Peticija proti homofobnemu nasilju in za odprto družbo

Na dan državnosti, 25. junija 2009, je skupina maskiranih posameznikov organizirano napadla...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja