Ustavno sodišče odločilo, da je ZRIPS neustaven

ustavno

ustavnoMitja Blazič in Viki Kern sta 13. novembra 2006 vložila presojo ustavnosti Zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti. Ustavno sodišče je na svoji 21. seji 2. julija letos odločilo, da je zakon v 22. členu, ki govori o dedovanju, neustaven. S tem so odprta vsa vrata, da se ZRIPS dokončno spremeni.

Blažič in Kern sta se skupaj s skupino pravnikov, s katerimi sta sodelovala, odločila, da spodbijajo omenjeni člen, saj je prav v tem primeru diskriminacija najbolj očitna. 22. člen zakona namreč ureja dedovanje na drugačen način, kot ga ureja pri drugih, torej heteroseksualnih partnerjih. Edini razlog za drugačno obravnavo je istospolna usmerjenost, na osnovi katere pa je diskriminacija prepovedana. Obstoječi zakon predvideva, da preživeli partner deduje le svoj delež skupnega premoženja, ne pa tudi posebnega in sicer v prvem dednem redu skupaj z otroki po enakih delih, v drugem dednem redu pa zapustnikov delež skupnega premoženja v celoti. Zakon hkrati preživelemu partnerju v celoti odreka dedovanje posebnega zapustnikovega premoženja, saj se sklicuje na splošne predpise o dedovanju, ti pa istospolnega partnerja ne omenjajo.

Sodišče je zapisalo: “Člen 22 Zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti (Uradni list RS, št. 65/05) je v neskladju z Ustavo. Državni zbor mora ugotovljeno neskladje odpraviti v roku šestih mesecev po objavi te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije. Do odprave ugotovljenega neskladja za dedovanje med partnerjema registrirane istospolne partnerske skupnosti veljajo enaka pravila, kot veljajo za dedovanje med zakoncema po Zakonu o dedovanju.”

Beri več:

Odločitev ustavnega sodišča >>>

Pogovor z Mitjem Blažičem o vložitvi presoje ustavnosti (Narobe 1, marec 2007) >>>

Written By
More from Uredništvo

V Litvi prepovedano govoriti o homoseksualnosti v javnosti

Protest pred parlamentom (cc Tolerant Youth Association) V Litvi so sprejeli Zakon...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja