V Litvi prepovedano govoriti o homoseksualnosti v javnosti

litva
litva

Protest pred parlamentom (cc Tolerant Youth Association)

V Litvi so sprejeli Zakon o zaščiti mladostnikov pred škodljivimi posledicami javnih informacij. Za tem se skriva prepoved širjenja informacij o homoseksualnosti in biseksualnosti v javnosti, ker naj bi bilo to škodljivo za mladostnike. Z zakonom naj bi hkrati ščitili »družinske vrednote«.

Na sprejetje zakona se je odzvalo že več mednarodnih organizacij, ki opozarjajo, da je zakon v neskladju s človekovimi pravicami mladoletnikov in tistih, ki z njimi delajo. Opozarjajo, da bo tak zakon imel škodljive učinke na istospolno usmerjene mlade, ki potrebujejo informacije o homoseksualnosti, pa tudi na druge ljudi. Hkrati bo posledica zakona še dodatna stigmatizacija in marginalizacija spolnih manjšin.

Zakon je, med drugim, v nasprotju z desetim členom Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki pravi: »Vsakdo ima pravico do svobodnega izražanja. Ta pravica obsega svobodo mišljenja ter sprejemanja in sporočanja obvestil in idej brez vmešavanja javne oblasti in ne glede na meje.«

Podoben zakon so v osemdesetih poznali tudi v Veliki Britaniji (Section 28) – ukinjen je bil šele leta 2000 (na Škotskem) in 2003 (drugod po Veliki Britaniji).

Več:

Protestno pismo evropskih nevladnih organizacij >>>

Protest pred parlamentom >>>

Zgodovina britanskega določila Section 28 >>>

Written By
More from Uredništvo

Kavarniški večer vol. 26: Tjaž dela cirkus

V četrtek se nam obeta cel cirkus, katerega del boste tudi vse...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja