Spet homofobične grožnje med Akcijo strpnosti v Mariboru

maribor1

maribor1Včeraj, 24. junija 2009, je na Grajskem trgu v Mariboru potekala šesta Akcija strpnosti, ki že tradicionalno napoveduje Parado ponosa v Ljubljani.

Že ob postavljanju stojnic se je v bližini začela zbirati skupina desetih fantov, ki so komentirali priprave na Akcijo. Eden izmed njih je nato odtrgal leseni del dežnika in z njim začel mahati proti udeležencem Akcije in nakazovati, da jih bo pretepel. Organizatorji Lingisum in MKC Maribor so zaradi tega sprva želeli odpovedati Akcijo strpnosti, vendar so se pozneje odločili, da jo vendarle izvedejo.

»Če bi jo letos odpovedali, potem je naslednje leto verjetno ne bi bilo več. Z odpovedjo bi tem fantom dali to, kar so želeli: da nas postane strah in da gremo stran,« je pojasnila Petra Salaj, predsednica Društva Parada ponosa.

Organizatorji so nato klicali policijo, kjer pa so jim odgovorili, da Akcijo čuvajo varnostniki in da ni nobene potrebe, da na Grajski trg pošiljajo še policiste. Poleg tega, kot je povedala Petra Salaj, so jim dejali, da imajo policisti v Mariboru še drugo delo, in ne samo to, da čuvajo udeleženke in udeležence Akcije strpnosti. Po ponovni intervenciji sta tja prišla dva policista, vendar se je skupina fantov medtem že odpravila stran, saj so jih organizatorji Akcije začeli fotografirati, česar so se fantje ustrašili.

maribor2

Foto: Anja Koletnik

Akcija je po odhodu skupine fantov potekala mirno. Varnostniki so korektno opravili svojo nalogo, petnajst zbranih udeležencev in udeleženk Akcije pa je mimoidočim delilo letake in druge informacije, zbirali pa so tudi izjave za strpnost. »Odzivi ljudi so bili na splošno pozitivni,« je še dejala Petra Salaj.

Akcijo strpnosti sta s svojo prisotnostjo podprla tudi podžupan Maribora in dr. Boris Vezjak, ki je v svojem govoru med drugim poudaril, da so vsi argumenti proti homo porokam smešni in jih je enostavno možno zavrniti.

Written By
More from Uredništvo

Novi belgijski premier je gej

Elio di Rupo  je po 541 dneh brezvladja postal predsednik nove belgijske...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja