Geji v Malaviju ostajajo “izobčenci” družbe

banda1

banda1Revna in pogosto pozabljena afriška država Malavi je ena izmed tistih, v katerih je homoseksualnost sama po sebi “prepovedano dejstvo”. Kazalo je, da se utegne kaj spremeniti s prihodom ženske na mesto predsednice države, saj je Joyce Hilda Banda (na sliki) maja letos napovedala, da želi na tem področju narediti korak naprej (o tem je tedaj poročal britanski BBC). A predsednica je nedavno izjavila, da javno mnenje v njeni državi ideji ni naklonjeno in da zato sprememb zakonodaje ne bo.

Kot njen intervju za Associated Press povzema portal News 24.com, bi se moral vsak, ki spremlja stanje v Malaviju zavedati, da državljani v tem trenutku niso pripravljeni, da bi se soočili z odpravo prepovedi homoseksualnih odnosov (predvsem gre za odnose med moškimi – za ženske naj po dostopnih podatkih homoseksualni odnosi ne bi bili prepovedani). Obenem je predsednica mednarodno skupnost še pozvala, da naj vsaki državi pusti, naj sama rešuje to problematiko brez dodatnih pritiskov od zunaj.

V Malaviju se sicer geji soočajo z zapornimi kaznimi, ki jih lahko doletijo ob javnem izkazovanju naklonjenosti ali v primeru javnega priznanja. Kazenski zakonik v teh primerih govori o “nenaravnih” dejanjih. Moški in transseksualna ženska sta bila tako decembra 2009 aretirana, ker sta pripravila zabavo ob svoji neformalni zaroki. Maja 2010 ju je tedanji predsednik (tudi ali predvsem zaradi mednarodne kampanje) pomilostil in sta bila iz zapora izpuščena na prostost.

Turiste, ki bi bili v Malaviju prepoznani kot geji ali lezbijke, lahko na podlagi veljavne zakonodaje izženejo kot “nezaželene osebe”.

Tomaž Šavli

Več:

O pravicah LGBT populacije v Malaviju >>>

Več o predseničinem spremenjenem stališču do tematike >>>

 

 

Written By
More from Uredništvo

Legebitrin medgeneracijski piknik

Približuje se 18. junij, ko bomo na Legebitrinem dvorišču znova zakurili ogenj,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja