Parada v Beogradu prepovedana

belgrade_pride_2012

belgrade_pride_2012Državni organi so prepovedali parado ponosa v Beogradu, ki je bila napovedana za to soboto, in sicer zaradi velikih varnostnih tveganj, poroča srbski novičarski portal 24 sata. Organizatorji in organizatorke parade ne vidijo razloga za prepoved in se pri tem sklicujejo na pravočasno prijavo dogodka.

Pri 24 sta so izvedeli, da določene skrajne skupine načrtujejo izvedbo prvih neredov že jutri na fotografski razstavi “Ece Homo” švedske umetnice Elisabeth Ohlson Wallin. Na eni od fotografij je namreč prikazan Jezus v ženski obleki. Premier Ivica Dačić je organizatorje pozval, da premislijo o otvoritvi razstave, kip o njegovem žali čustva državljanov Srbije. (Kako lahko ženska obleka v kakršnemkoli kontekstu kogarkoli žali, ni jasno. Če kaj, je za vse, ki se identificiramo kot ženske, žaljivo to, da je ženska obleka za nekoga žaljiva. Če seveda pristanemo na to, da obstaja nekaj takega kot je ženska obleka.) Organizatorji so že sporočili, da razstave ne bodo odpovedali.

Izvedba parade ponosa v Beogradu vsako leto sporoži iste problem in vprašanja. Državni organi se borijo sami s seboj in so razpeti med strahom za varnost prebivalk in prebivalcev ter težnjo da ne podležejo grožnjam huliganov, ki so jim letos podlegli.

Član organizacijskega odbora Parade, Goran Miletić je ob tem dejal, da huligani ne bi smeli imeti pravice odločati, kdo ima pravico do javnega zbiranja in združevanja. Dodal je, da ima njihov shod vse potrebna mestna dovoljenja. Meni, da bi bila parada izvedena, če bi bila Srbija država reda in zakona. Odločitev o prepoved, po njegovih besedah, ustvarja vtis, da se je izoblikovala koalicija med državo in huligani, saj je država tako dala pravico huliganom, da odločajo o tem, kaj se lahko in česa se ne sme delati v državi.

Dačić je že včeraj dejal, da ni mogoče, da bi nasprotniki parade ponosa vzeli pristojnosti države v svoje roke. Vendar je kljub temu pred odločitvijo o prepovedi povedal, da parade ne bo, če bodo analize pokazale obstoj velikih varnostnih tveganj. In ti obstajajo, saj organizatorji in organizatorke dobivajo vse več groženj.

Dejal je tudi, da obstajajo paravojaške, fašistične, profašistične in nacionalistične organizacije, ki so zaradi parade pripravljene ubijati. “Vzdušje ni dobro. Tu govorimo o človekovih pravicah, vendar sporočila z žaljivo vsebino, ki jih poslušamo že ves ta teden, ne prispevajo k varni izvedbi shoda. V svetu je so probleme izzvale karikature preroka Mohameda, ki ga postavljajo v žaljiv kontekst, zaradi česar se je dvignil cel muslimanski svet, padla so veleposlaništva, ubijali so se veleposlaniki. Pri nas, v središču Beograda pa moramo gledati, kako se Jezusa postavlja v kontekst homoseksualizma,” je svojo odločitev pojasnil Dačić.

(Ivica, najbrž razumeš slovensko, zato ti sporočam, da se ni dvignil cel muslimanski svet, ampak samo tisti del, ki si ga videl v medijih, in da je za nekatere žaljivo to, da si ena institucija lasti pravico do postavljanja Jezusa v njej prikladen kontekst. Pravica do veroizpovedi se nanaša na vse verujoče in tudi neverujoče.)

Član organizacijskega odbora je za B92 sicer povedal, da se bo v primeru prepovedi parada ponosa pač odvila za štirimi stenami. »Če bo parada prepovedana, se bomo v soboto, 6. oktobra, oglasili, vendar na ulice ne bomo stopili.« Organizatorji so še napovedali, da ne bodo sedeli križem rok, če bo parada dejansko prepovedana.

Medtem je Enotna Srbija srbsko vlado pozvala, naj parado prepove, saj človekove pravice homoseksaulcev v Srbiji niso ogrožene, zato ni potrebe, da bi paradirali po ulicah Beograda. Vodja stranke Dragan Marković Palma je ocenil, da so časi za Srbijo zelo resni, zato v svet ne sme pošiljati grde podobe o sebi. Pri čemer je imel v mislih predvsem srbska prizadevanja za vstop v Evropsko unijo. Tudi gibanje Dveri je najavilo, da bo nenasilo, s civilnimi oblikami upora, naredilo vse, da prepreči parado in vse spremljevalne dogodke, ki da, tako trdijo, na najbolj grob način provocirali večino državljanov Srbije.”

Kronologija nasilja in prepovedi

2001: Udeleženke in udeležence parade ponosa so napadli navijači nogometnih klubov in ultranacionalistične skupine. Policija je posredovala šele, ko so bile napadeni policisti. Več udeleženk in udeležencev parade so aretirali.

2004: Priprave na parado so trajale okrog 6 mesecev. Organiziranje je bilo prekinjeno zaradi varnostnih razlogov, potem ko so bile 17. marca zažgane mošeje v Nišu in Beogradu.

2009: Parada ponosa je napovedana 20. septembra, kar je izzvalo reakcije nacionalističnih skupin in povečalo nasilje nad lgbt-osebami. Po vedno več grožnjah in najavah nasilja je ministrstvo za notranje zadeve izdalo odločbo o prestavitvi manifestacije pred palačo “Srbija”, s čimer so de facto prepovedali prvotno najavljeno parado.

2010: V paradi ponosa več tisoč udeleženk in udeležencev je korakalo po središču Beograda brez incidentov. V neredih okrog parade je bilo ranjenih 141 oseb, 200 so ji privedli, čeprav je bilo število policistov petkrat višje od števila udeleženk in udeležencev.

2011: Ministrstvo za notranje zadeve je prepovedalo vse javne manifestacije, ki so bili napovedani na dan parade ponosa.

Na fotografiji organizatorja in organizatorka parade ponosa 2012 v Beogradu.

Eva Gračanin

Več >>>

“Ako bude zabrane, Parada u 4 zida” >>>

Uradna spletna stran Beograd Prajda 2012 >>>

Written By
More from Uredništvo

Glbt-muzej v San Franciscu

V San Franciscu so te dni odprli prvi GLBT muzej v ZDA...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja