Volitve 2012: Kaj boste naredili za LGBT?

ptz

ptz

Ker predsedniški kandidati po mnenju uredništva Narobe bloga niso imeli ustrezne priložnosti razložiti svoja stališča do odpravljanja sistemske diskriminacije istospolnih parov in družin, smo jim dva dni pred iztekom predvolilne kampanje to možnost ponudili mi. Vsem trem kandidatom smo poslali enako vprašanje: »Istospolnim parom in družinam država, kljub temu, da je od demokratizacije minilo že 21 let, sistemsko krši temelje socialne pravice. Kaj konkretno boste kot predsednik republike naredili za odpravo sistemske diskriminacije istospolnih parov in družin v Sloveniji?« Odgovore objavljamo v celoti, v kronološkem vrstnem redu, kot jih prejemamo. Prvi je odgovoril Borut Pahor, drugi dr. Danilo Türk. Dr. Milan Zver pa nam odgovora ni namenil. Ali pač?

Odgovor predsedniškega kandidata Boruta Pahorja

»Predsednik lahko glede na z ustavo določene pristojnosti in odgovornosti, zlasti pa s svojo moralno in državniško avtoriteto, v svojih nastopih in delovanju opozarja tudi na določena vprašanja v družbi. Konkretno na primer lahko državne organe opozarja na problematiko istospolnih parov in družin z namenom, da bi izenačevanje njihovega položaja in statusa v kar največji meri upoštevali pri pripravi zakonskih rešitev.

Odnos do tega in podobnih vprašanj je torej odvisna od osebnosti predsednika in ne po ustavi določenih pristojnosti. Sam se zavedam pomena številnih odprtih vprašanj različnih civilno-družbenih organizacij, skupin ter posameznikov in zato se ter se bom tudi v prihodnje zavzemal in opozarjal na rešitve, s katerimi lahko skupaj odpravimo mnoge ovire in prispevamo k boljšemu življenju vseh nas.

To sem počel in aktivno zagovarjal tudi v času, ko sem vodil vlado, ko smo pripravili Družinski zakonik, stranka, katere kandidat sem na letošnjih predsedniških volitvah, pa ga je kot vodilna vladna stranka prejšnjega mandata predlagala in aktivno podpirala v času referendumske kampanje, in obžalujem, da zakon takrat ni dobil podpore volivk in volivcev.«

Odgovor predsedniškega kandidata dr. Danila Türka.

“Za odpravo neenakopravnosti ni dovolj le sprememba zakonodaje. Pomembno je tudi, da kot družba začnemo sprejemati drugačnost in da poskrbimo, da bodo med nami varno živeli tudi vsi tisti, ki živijo drugače.

Partnerske skupnosti parov istega spola so danes v svetu, tako kot tudi pri nas, dejstvo. Referendumska kampanja za Družinski zakonik je pred pol leta pokazala, da v Sloveniji vedno več ljudi razume, da v Sloveniji obstajajo različne oblike družine in raznolike partnerske skupnosti.

Prizadeval si bom, da se bo v javnosti ponovno spregovorilo o tej problematiki in da bo debata o tem vprašanju strpna. Zavzel se bom, da bodo tisti, ki odraščajo v istospolnih družinah, imeli enake možnosti in priložnosti kot ostali otroci.”

Dr. Milan Zver nam do nastopa volilnega molka odgovora ni poslal in nam tako, po svoje, zelo jasno odgovoril.

Mitja Blažič

 

Written By
More from Uredništvo

Prednovoletno branje Lambdinih knjig

Predstavitev novosti knjižne zbirke Lambda in družabni večer Četrtek, 17. december ob...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja