»Srbija bo dobila, kar je iskala«

kacinnavy

kacinnavyDanes bi morala ulice Beograda obarvati parada ponosa, a jo je, kot smo poročali, srbsko notranje ministrstvo iz »varnostnih« razlogov prepovedalo. Na prepoved se je že pred dnevi ostro odzval poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko kacin in za Radio Slobodna Evropa dejal: »Srbija bo dobila, kar je iskala. Odločila se je, da bo poslala takšno sporočilo in bo zato dobila primeren odgovor.« Včeraj pa se je na dogajanje odzvala tudi visoka komisarka Organizacije združenih narodov za človekove pravice Navi Pillay in srbsko vlado pozvala, naj po prepovedi najavi novi datum parade ponosa.

»Globoko obžalujem, da svoboda izražanja in zbiranja, ki predstavlja temelj vseh evropskih demokracij, ni zagotovljena vsem državljanom Srbije,« je na svoji spletni strani zapisal Jelko Kacin in dodal, da predstavlja prepoved še eno izpuščeno priložnost za Srbijo in ohranja sliko, ki si je ta država ne zasluži. »Prepričan sem, da bi država lahko zagotovila varnost vseh udeležencev parade, če bi za to obstajala volja,« je še zapisal Kacin, ki je prepričan, da je s prepovedjo parade srbski policiji odvzeta priložnost, da pokaže svojo profesionalnost in sposobnost vzdrževati javni red in mir. »Ta odločitev je bila politična in ponovno postavlja pod vprašaj obstoj pravne države v Srbiji. Politično sporočilo Vlade in njenih organov, ki je danes naslovljeno državljanom Srbije in LGBT manjšini, je razumljeno in bo na primeren način ocenjeno tudi v Evropskem parlamentu in, prepričan sem, tudi v ostalih institucijah EU.” je na spletni strani še zapisal evroposlanec Kacin.

Tudi visoka komisarka za človekove pravice pri OZN Navi Pillay obžaluje odločitev srbskih oblasti, da prepovejo vsa javna zborovanja napovedana za danes. Hkrati pa je srbsko vlado pozvala naj pomaga določiti nov datum parade ponosa za lezbično, gejevsko, biseksualno in transspolno skupnost v Srbiji, namesto da jim preprečuje uresničevanje temeljnih svoboščin, kot so svoboda izražanja, združevanja in mirnega zbiranja. »Odgovoriti na nasilne napade proti ranljivi skupnosti s tem, da jim prepoveš mirno zbiranje in izražanje njihovih stališč, še bolj krši njihove človekove pravice,« je povedala Pillay in dodala: »Države bi se morale spopadati s predsodki, ne pa jim podlegati.« V sporočilu objavljenem na spletni strani visoke komisarke je zapisala: »Pozivam srbsko vlado, da ukrepa in zagotovi primerno zaščito LGBT skupnosti in ostalih ranljivih skupnosti in manjšin, kot so Romi, tako da bodo lahko uresničevala svoje temeljne svoboščine: svobodo izražanja, zbiranja in mirnega združevanja.« Visoka komisarka je še poudarila, da je napredek Srbije pri promociji in zaščiti človekovih pravic od leta 2008 omenjen v več mehanizmih OZN za človekove pravice in izpostavila, da bo univerzalni periodični pregled pred komisijo OZN za človekove pravice prihodnje leto nova priložnost za analizo dejavnosti Srbije na tem področju. »V zadnjih letih je Srbija pokazala odločnost pri izvajanju obveznosti spoštovanja človekovih pravic, letošnja parada ponosa je nova priložnost, da Srbija potrdi svojo predanost napredku na področju spoštovanja človekovih pravic, predvsem ranljivih skupin,« je še povedala Pillay in izrazila pripravljenost pisarne visoke komisarke, da v partnerstvu z ostalimi mendarodnimi, regionalnimi in nacionalnimi institucijami ter organizacijami civilne družbe pomaga pri uresničevanju teh naporov.

Mitja Blažič

Več:

 

Gay Serbia >>>

 

Kacin o prepovedi Parade ponosa v Beogradu >>>

Pillary o prepovedi Parade ponosa v Beogradu >>>


Written By
More from Uredništvo

Legebitra poziva zunanje ministrstvo, naj ukrepa

V zadnjih dneh so različni mediji poročali o možnosti sprejetja »antihomoseksualnega zakona«...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja