Prepoved parade v Srbiji – nujna akcija AI

amnesty-1

amnesty-1Na odločitev srbskega predsednika vlade Ivice Dačića, da že drugo leto zapored prepove parado ponosa v Beogradu, se je odzvala tudi Amnesty International. Po njihovi oceni takšna prepoved »krši srbske lastne zakone in ustavo.« Pri Amnesty International so zato pripravili tudi nujno akcijo pisanja apelov srbskemu premierju.

»S prepovedjo parade ponosa 2012 v Beogradu se srbska vlada dejansko zoperstavlja lastni pravni in ustavni zaščiti osnovnih pravic, kot so svoboda izražanja in svoboda zborovanja za vse lezbijke, geje, biseksualce in transseksualce v Srbiji (LGBT skupnost),« je, po zapisu na spletni strani Amnesty international Slovenija, dejal John Dalhuisen, direktor za program Evrope in Srednje Azije pri Amnesty International. »Delo vlade je – njena obveznost – zagotavljanje, da se lahko mirna zborovanja, kot je parada ponosa v Beogradu, izvedejo brez nezakonitega vmešavanja. Žal se zdi, da nova vlada nima politične volje, da bi zagotovila te pravice,« je še dejal Dalhuisen in ocenil, da je prepoved parade ponosa v Beogradu 2012 zmaga za predsodke in žalosten poraz za človekove pravice in običajno dostojnost.

»Srbski predsednik vlade in notranji minister Ivica Dačič je bil pod pritiskom številnih desničarskih skupin, politikov ter voditeljev srbske ortodoksne cerkve, naj prepove Parado ponosa.« so v pojasnilu nujne akcije zapisali na spletni strani Amnesty international Slovenija. Takšna prepoved krši pravico do svobode izražanja in svobode mirnega zborovanja aktivistov LGBT skupnosti in posameznikov v Srbiji so prepričani pri omenjeni organizaciji, kjer poudarjajo, da »obstaja tudi bojazen, da bo imela prepoved, ki je posledica groženj homofobičnih skupin, dolgoročni učinek spodkopavanja pravic LGBT posameznikov v Srbiji in učinkov protidiskriminacijskega zakona iz leta 2009.« Zato pozivajo posameznike in posameznice, da srbskemu predsedniku vlade pošljejo apel s katerim srbskega prvega ministra in oblasti pozovejo, naj zagotovi, da bo parada ponosa naslednje leto potekala nemoteno. Apel je tudi poziv srbskim oblastem, da izvedejo učinkovite in nepristranske preiskave vseh varnostnih groženj, ki jih je navajal minister za notranje zadeve, da rezultate teh preiskav javno objavijo in zagotovijo, da bodo vsi, za katere obstaja opravičen sum, da so organizatorjem in udeležencem parade ali drugim članom LGBT-skupnosti grozili z napadom, tudi kaznovani.

Več:

Obrazec >>>

Vir >>>

Written By
More from Uredništvo

Tematsko Socialno delo o istospolnih družinah

NOVO: Objavljamo posnetek okrogle mize “Istospolno parnterstvo in družine”, ki je ob...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja