Parada ponosa v Beogradu: Se vidimo leta 2013!

4_stene_300

4_stene_300Namesto prepovedane parade ponosa je v Beogradu v soboto potekala Parada za štirimi stenami, ki se je zaključila z minutnim protestom pred zgradbo beograjskega Medija centra. Organizatorji so ob koncu najavili naslednjo parado ponosa, ki bo v Beogradu 29. septembra leta 2013.

Organizatorji so »mali prajd, najtišji, nenasilen enominutni državljanski protest brez koraka« izvedli ob strogih varnostnih ukrepih in Parado za štirimi stenami zaključili s sporočilom, da ne bodo nikoli prenehali vztrajati z organizacijo Parade ponosa na ulicah Beograda, ki, tako so poudarili, ni samo njihova želja ampak tudi pravica. V veliki dvorani Medijskega centra, poroča spletni portal www.gay-serbia.com, sta Paradi za štirimi stenami prisostvovala tudi vodja delegacije Evropske unije v Srbiji Vincent Degert in švedska ministrica za evropske zadeve Birgitta Ohlsson.

»Parada ponosa ni pogoj za vstop Srbije v Evropsko unijo,« so po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug na mendarodnem forumu z naslovom »12 let od demokratičnih sprememb: Prajd, kot test?« povedali predstavniki Evropske unije, »je pa bila test, s katerim smo preverili, kako srbska vlada spoštuje človekove pravice. Test, na katerem je vlada padla«.

Švedska ministrica za evropske zadeve Birgitta Ohlsson je povedala, da Švedska podpira širjenje Evropske unije in zato vztraja pri spoštovanju človekovih pravic v državah kandidatkah.

Evroparlamentarka nizozemskih zelenih, Marije Cornelissen pa je izrazila razočaranje, da srbska vlada ni uspela zagotoviti ustreznega varovanja, da bi parada ponosa lahko nemoteno potekala in poudarila, da bo to gotovo imelo določene posledice. Po poračanju Tanjuga je Cornelissen veleposlanicam in veleposlanikom, ki so se udeležili foruma dejala, naj svojim vladam priporočijo, da odločitev o datumu začetka pogovorov o vstopu Srbije v EU prestavijo na pomlad. V vmesnem času pa naj Srbija pripravi akcijski načrt ozavečanja prebivalcev in prebivalk Srbije o LGBT vprašanjih in boja proti ekstremističnim skupinam.

Vodja delegacije Evropske unije Vincent Degert je izpostavil javnomnenjske ankete, podatki katerih kažejo, da veliko državljank in državljanov Srbije verjame, da je homoseksualnost bolezen, in poudaril, da so takšna stališča nesprejemljiva ter da bi morali o tem problemu čim pogosteje spregovoriti javno, da bi tako premostili predsodke.

Vodja švedske organizacije Civil Rights Defenders Robert Hardh pa je povedal, da je prepoved parade ponosa veliko razočaranje ne samo za LGBT-prebivalstvo, ampak tudi za Srbijo, ki želi postati članica Evropske unije. Dodal je, da je srbska vlada padla na prvem večjem preizkusu.

Sicer so letošnji teden parade ponosa v Beogradu poleg prepovedi parade na ulicah in izjemnih varnostnih razmer, zaznamovali številni dogodki, od likovnih in fotografskih razstav, filmskih projekcij, umetniških performansov, mednarodnih forumov, javnih razprav do zabavnih in družabnih dogodkov.

Letošnja parada je uživala tudi močno podporo številnih domačih in mednarodnih javnih osebnosti. Kot smo poročali, so parado ponosa v Beogradu podprli poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin, visoka komisarka za človekove pravice pri Zdrženih narodih Navi Pillay, organizacija Amnesty intenrational, britanski igralec Allan Cumming, britanska igralka Miriam Margolyes, superzvezdnica osemdesetih Kim Wilde, pevka in aktivistka Cindy Lauper, igralec, scenarist in režiser Stephen Fry, nekdanja članice popularnega dueta Shakespeares Sister Marcelle Detroit in evroposlanki Keith Taylor (Velika Britanija) in Marija Cornelissen (Nizozemska).

»Če parada ponosa ne bi bila prepovedana, bi bil na njenem čelu!« je na dan prepovedane parade izjavil srbski predsednik Tomislav Nikolić. Hrvaški lezbični pevksi zbor LeZbor je v petek pripravil krajši protest pred srbskim veleposlaništvom v Zagrebu, tudi sicer je množična podpora beograjski paradi ponosa prihajala iz vsega sveta.

Med drugimi so jo podprli: nekdanji komisar za človekove pravice pri Svetu Evrope Thomas Hammarberg, generalni sekretar Sveta Evrope Torbjorn Jagland, Združenje evropskih gejevskih policajev, Pride Toronto, veleposlanik Kanade Roman Waschuk, organizacija LGBT United Makedonije, direktor štvedske organizacije International Lesbian and Gay Cultural Network Bill Schiller, član nemškega deželnega parlamenta Schleswig-Holstein, Razmus Andresen, nekdanji sodnik avstralskega vrhovnega sodišča Michael Donald Kirby, Federacija mladih zelenih in študentov Finske, Zeleni Srbije, Pirati Srbije, pevec skupina Erasure Andy Bell, odvetnica za človekove pravice in miss sveta 2005 Unnur Birna Vilhjalmsdottir, pevec skupine Frankie Goes to Hollywood Holly Johnson, angleška pop pevka Kim Wilde, britanska igralka Miriam Margolyes, britanski igralec Alan Cumming, zmagovalka letošnjega Evrosonga švedska pevka Loreen, domača superzvezdnica Jelena Karleuša in še številni drugi.

Foto Anja Koletnik

Mitja Blažič

 

Parada ponosa: Vidimo se 2013. >>>

Održan “jednominutni gandijevski prajd bez koraka”, organizatori već zakazali paradu za 2013. >>>

Parade was not precondition but test for Serbia >>>

EU: Prajd nije ulaznica u EU, ali se moraju poštovati ljudska prava >>>

Nikolić: Bio bih na čelu Parade da nije zabranjena >>>

Le Zbor, iskazao protest ispred Ambasade Srbije u Zagrebu >>>

Written By
More from Uredništvo

Beograd Prajdu podpora iz vsega sveta

Dober teden pred začetkom tedna parade ponosa v Beogradu (30. september –...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja