Beograd Prajdu podpora iz vsega sveta

cindylauper02

cindylauper02Dober teden pred začetkom tedna parade ponosa v Beogradu (30. september – 7. oktober) organizatorji dobivajo pisma podpore iz vsega sveta.

Britanski igralec Allan Cumming je v svojem sporočilu med drugim zapisal, da bi morala vsaka vlada spoštovati svoboščine svojih državljank in državljanov in dovoliti vse oblike proslavljanja ljubezni. Hkrati je pozdravil vse Srbiji, ki prispevajo k ohranjanju ljubezni, vere in upanja.

Oglasila se je tudi njegova igralska kolegica Miriam Margolyes. »Pišem vam, da bi podprla povorko ponosa v Srbiji. Nesprejemljivo je, da kjerkoli na svetu vlada podpira predsodke o istospolno usmerjenih osebah. Sramotno je, da Srbija to dopušča. Upam, da bodo državljani in državljanke Srbije sprevideli, da njihova vlada s svojim delovanjem postavlja Srbijo izven meja normalnega demokratičnega obnašanja. Z dopuščanjem nasilja nad populacijo istospolno usmerjenih oseb Srbija najbolj škodi sama sebi,« je Margolyes zapisala v svojem sporočilu.

Med znanimi podporniki parade je tudi superzvezdnica osemdesetih Kim Wilde, ki je zapisala, da je Beograd Prajd 2012 zaobjel tri univerzalne človeške vrednote – ljubezen, vero in upanje. Upa, da bodo te enostavne besede pripomogle k povečevanju zanimanja za življenje, pravice in probleme lgbt-skupnosti v Srbiji. Vsem je še zaželela uspešen, vesel in miren festival, dodala, da v 21. stoletju ni prostora za diskriminacijo in pozvala, da naj svetu zavladajo občutki, ki so rojeni iz ljubezni.

Pevka in aktivistka Cindy Lauper (na fotografiji) je organizatorjem poslala sporočilo miru: »Ljubezen, vera in upanje so tri enostavne besede, ki imajo velik pomen. Moramo ljubiti drug drugega kljub vsem našim razlikam. Moramo verjeti, da nekega dne svet ne bo več razdeljen, ampak združen, in da bomo vsako človeško bitje obravnavali z dostojanstvom in spoštovanjem. Moramo gojiti upanje, da bodo, kolikor časa bomo držali glave visoko in kolikor časa bomo močni, naši napori za enakopravnost postali stvarnost.«

Najobsežnejše sporočilo podpore je poslal igralec, scenarist in režiser Stephen Fry. Obžaloval je, da se parade ne more udeležiti, in hkrati izrazil prepričanje, da bo parada fantastičen dogodek.

Zapisal je še, da se včasih zdi, da korak k sprejemanju in enakopravnosti lgbt-skupnosti zaradi močnih sil sovraštva in nestrpnosti pomeni tudi dva koraka nazaj. »Dovolj je le, da pogledamo svet okrog sebe in vidimo kako je zlo nacionalizma in sprevržene religije usmerjalo in osredotočalo svoje sovraštvo na skupnost istospolno usmerjenih na enak način kot proti Judom in Judinjam v dvajsetih in tridesetih letih. Če to zveni histerično in predimenzionirano, se spomnite besed Edwarda Burka: “Za zmago Zla je dovolj, da dobri ljudje ne naredijo ničesar.”«

»Bolj kot preostala mesta Beograd ve, kako plemensko sovraštvo podprto z lažno religijo in agresivnim nacionalizmom povzroča smrt, uničenje in bedo. Zato zahtevati od ljudi, da sprejmejo ljubezen, ni nikoli odveč. Ko gejevsko ljubezen označujejo za “nenaravno”, morajo vedeti, da je homoseksualnost prisotna pri stotinah živalskih vrst, homofobija pa samo pri eni – ljudeh. S tem vedenjem se moramo vprašati, kaj je resnično naravno?«  

»Osvobodit ponos, začnite razpravo in ne sprejmite kulture nasilja in sovraštva, ki nikoli ni bila potrebna. Pošiljam vam svojo ljubezen in najlepše želje za pogumno in ponosno skupnost istospolno usmerjenih v Beogradu.«

Marcella Detroit, nekdanja članica popularnega dueta Shakespeares Sister je Beogradu Prajdu podarila pesem z naslovom “Love, Faith, Hope”.  Pravi, da je navdih za pesem našla v pogumu lgbt-skupnosti v Srbiji in Zahodnem Balkanu, ki se bori za boljšo prihodnost. Dodala je, da je od nekdaj podpirala pravice lgbt-oseb in da je zelo počaščena, da je bila povabljena k sodelovanju.

Parade ponosa se bodo udeležili dva poslanca in ena poslanka Evropskega parlamenta, in sicer Jelko Kacin, Keith Taylor (Velika Britanija) in Marije Cornelissen (Nizozemska).

Eva Gračanin

Vir >>>

Uradna spletna stran Beograd Prajda 2012 >>>

Three Members of European Parliament Head to Belgrade Pride >>>

Written By
More from Uredništvo

Recenzije: Film 2016

FILM   Razprte oči (Eyes Wide Open) Produkcija: Izrael, 2009 Režija: Haim...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja