Nova direktiva EU o podpori žrtvam zločinov

photo_10

photo_10Prejšnji teden je Evropski parlament sprejel novo direktivo o zagotavljanju pravic žrtvam zločinov v EU. Predvideva posebno podporo in zaščito oseb, ki so bile žrtve zločinov med drugim zaradi svoje spolne usmerjenosti, spolne identitete ali spolnega izraza. V Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostavitvi minimalnih standardov za pravice, podporo in zaščito žrtev zločinov je zapisno, da se bo podpora in zaščita določila na podlagi osebnih okoliščin žrtve, kot so starost, spol in spolna identiteta ali izraz, etnična pripadnost, rasa, vera, spolna usmerjenost, zdravstveno stanje, telesno in duševno oviranost, prebivališče, komunikacijsko oviranost, odnos z ali odvisnost od storilca ali storilke kaznivega dejanja in pretekle izkušnje z zločinom.

Spolna usmerjenost je v direktivi razumljena kot posamezničina ali posameznikova privlačnost do drugih oseb, spolna identiteta kot posameznikovo ali posamezničino notranje globoko občutenje izkustva spola, ki se lahko ali pa tudi ne ujema s spolom pripisanim ob rojstvu. Spolni izraz je način, s katerim posameznica ali posameznik izraža svoj spol, kar vključuje način oblačenja, govor in obnašanje. To je prvi pravni dokument EU, ki omenja tudi spolni izraz.

Poslanka Evropskega parlamenta, Antonjia Parvanova (na fotografiji), ki je soavtorica poročila, je dejala, da je ponosna, da je se je parlament strinjal, da določne žrtve zločinov, npr. ženske, otroci ali lgbti-osebe, potrebujejo posebno pozornost in so zato upravičene do posebnih ukrepov, ki temeljijo na njihovih potrebah. Dodala je, da je bil parlament pri tem predlogu enoglasen in je pri prepričevanju Sveta Evropske unije trdno stal za njim.

Evropski poslanec in sopredsednik parlamentarne skupine za LGBT pravice Michael Cashman je dejal, da je Evropska unija poslala močan signal, da žrtve zločinov potrebujejo posebno pozornost, saj vse te žrtve, njihove družine ter prijatelji in prijateljice vedo, kako uničujoč je lahko zločin iz sovraštva. Dodal je, da je zaščita žrtev odgovornost Evrope.

Države članice EU morajo direktivo v svoje nacionalne zakonodaje prenesti v treh letih.

Eva Gračanin

Vir >>>

Sporočilo za medije Evropskega parlamenta >>>

Celotno besedilo resolucije >>>

Written By
More from Uredništvo

Sprejeta nova definicija družine

Včeraj je Odbor za delo, družino in socialne zadeve nadaljeval z drugo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja