Na Hrvaškem o oploditvi z biomedicinsko pomočjo

oploditev

oploditevV Centru za enakopravnost LGBT (Centar za LGBT ravnopravnost) so hrvaško vlado v sporočilu za javnost opozoril, da napori, ki jih vlaga v oblikovanje boljšega, sodobnejšega in humanejšega zakona o oploditvi z biomedicinsko pomočjo (Zakon o medicinski pomognuti oplodnji – Zakon o MPO) ne prinašajo želenih rezultatov. Zato pozivajo k ponovni reviziji besedila predloga in izvzetju vseh homofobnih in transfobnih določil.

Pohvalili so izbris transfobnega določila, ki je osebam, ki so spremenile spol prepovedoval pravico do oploditve z biomedicinsko pomočjo. Kljub temu iz centra opozarjajo, da predlog zakona, ki so ga snovalke in snovalci opisovali kot predlog, ki bo vsem državljankam in državljanom, se pravi tudi LGBT osebam, dajal enake možnosti za odločanje o potomstvu, v svoji zadnji različici radikalno odstopa od prej najavljenih predlogov.

V najnovejšem besedilu so pravice trans oseb še vedno povsem onemogočene. Izrecno je prepovedana oploditev z biomedicinsko pomočjo za ženske v istospolnih skupnostih, kar je neposredna diskriminacija na osnovi zakonskega ali družinskega statusa. Pravico do oploditve z biomedicinsko pomočjo imajo namreč ženske s kakršnimkoli družinskim statusom razen tiste, ki so v partnerstvu z drugo žensko.

Predlog prav tako ne predvideva nikakršnih možnosti za moške katerekoli spolne usmerjenosti, spolne identitete ali zakonskega stana. V izjavi za javnost je zato zapisano, da so s to odločitvijo homoseksualni, biseksualni, trans in heteroseksualno moški, ki so poročeni ali v zunajzakonski zvezi, postavljeni v neenakopraven položaj v primerjavi z nekaterimi ženskami, s čimer naj Hrvaška ne bi delovala v skladu z vizijo vzpostavitve dejanske enakopravnosti spolov.

V centru menijo, da novi predlog zakona ni v skladu z resolucijo Sveta Evrope, ki govori o enakopravnosti pri zdravljenju ne glede na zakonski, zunajzakonski stan ali družinski status ali spolno usmerjenost. Predlog tudi ni v skladu s 24. načelom Yogyakarte, ki določa, da ima vsak pravico do osnovanja družine ne glede na spolno usmerjenost ali spolno identiteto in državam nalaga dolžnosti za oblikovanje takih politik, ki bodo omogočile uresničevanje te pravice.

V Sloveniji smo leta 2001 na referendum z 72,36 % glasov ob 35,66 % volilni udeležbi zavrnili novelo zakona o oploditvi z biomedicinsko pomočjo, ki je med drugim določala, da se lahko za umetno oploditev določijo tudi samske ženske.

Eva Gračnin

Centar za LGBT ravnopravnost poziva na brisanje homofobnih i transfobnih stavaka iz Zakona o MPO-u  (Novlilist.hr) >>>

uradna spletna stran Centra za LGBT ravnopravnost >>>

Načela iz Yogyakarte (Yogyakarta Principles) >>>

Written By
More from Uredništvo

Medožur

Kulturni center Q – Klub Tiffany  vabi na Medo žur v soboto,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja