Jutri shod lgbt-dostojanstva v Zagrebu

Zagreb pride

Zagreb pride

Hrvaško zadnjih mesec ni pretresa nasprotovanje katoliške cerkve zdravstveni vzgoji v šoli, ki jo je oblikovalo hrvaško ministrstvo za šolstvo in šport. Cerkvene uslužbence moti predvsem to, da naj bi se hrvaške šolarke in hrvaški šolarji učili o samozadovoljevanju kot o sestavnem delu spolnosti, učitelji in učiteljice naj bi jim, da ob odkritju spolno prenosljive okužbe s tem seznanijo vse svoje prejšnje spolne partnerje in partnerke. Moti jih učenje o pravilni uporabi kondoma in učenje o homoseksualnosti kot ene od običajnih variacij človeške seksualnosti.  

Zagreb Pride zato jutri (12. 1. 2013) ob 15. uri poziva na shod pred zagrebško katedralo. V sporočilu, ki je objavljen na njihovi spletni strani in Facebook profile, so zapisali, da katoliška cerkev vodi homofobno kampanjo, kot je na Hrvaškem še niso doživeli. “Nas, lezbijke, geje, biseksualne in transspolne državljanke in državljane Republike Hrvaške, sistematično demonizira, omenjanje našega obstoja imenujejo “uničenje človeka”, množično se delijo informacije, s katerimi homoseksualnost razglašajo za protinaravno, božič se spreminja v praznik sovraštva do lgbt-oseb, škofi daljo vse, kar morajo, da poteptajo dostojanstvo lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih oseb, ki živijo na Hrvaške,” so, med drugim, zapisali v sporočilu.

Dodali so, da so svojem dostojanstvu odločajo sami in ne cerkev, zato tudi pozivajo ljudi, da se udeležijo shoda proti cerkveni homofobiji in transfobiji, proti sovražnemu govoru in preganjanju lgbt-državljank in državljanov Hrvaške.      

“Pridite poljubljati svojega bližnjega ali svojo bližnjo pred katedralo skupaj z Zagreb Prideom.”

Eva Gračanin

Poziv na spletni strani Zagreb Pride >>>

Written By
More from Uredništvo

Študentke socialne pedagogike o Družinskem zakoniku

Razprava o novem Družinskem zakoniku je v tem času tema številnih seminarskih...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja