Slovenija sedemnajsta na mavričnem zemljevidu

zemljevid

zemljevidGejevska in lezbična organizacija ILGA Europe je predstavila »mavrični zemljevid Evrope«, ki prikazuje stanje zakonodaje za geje, lezbijke in biseksualce v posameznih evropskih državah. Zemljevid hkrati prikazuje »mavrični indeks«, ki je izračunan glede na sprejeto oziroma nesprejeto zakonodajo. Indeks je večji, če ima določena država sprejeto anti-diskriminacijsko zakonodajo, zakonodajo, ki ureja istospolna partnerstva in istospolne družine ter kriminalizira sovražni govor, negativne točke pa so si države pridobile, če država ne priznava enake sporazumne starosti za heteroseksualce in homoseksualce, kriminalizira istospolna partnerstva in če krši pravico do združevanja in svobode govora.

Med petdesetimi državami je prvo mesto glede na mavrični indeks zasedla Švedska (10 točk), sledijo ji Belgija, Nizozemska Norveška, Španija (9 točk). Slovenija je na 17. mestu s štirimi točkami.

Sloveniji sta točke prinesli anti-diskriminacijska zakonodaja (2 točki od 3 možnih) in pravna regulacija istospolnega partnerstva (2 točki od 3 možnih). Slovenija ni dobila nobene negativne točke, kar pa seveda ne pomeni, da svoje pozicije na mavričnem indeksu ne moremo izboljšati, saj deset točk predstavlja najvišji možni rezultat. Trenutno ga dosega samo Švedska.

Med petdesetimi državami deset držav ni doseglo nobene točke (Armenija, Azejbardžan, Ciper, Latvija, Lihtenštajn, Makedonija, Monako, Poljska, San Marino in Vatikan), pet držav pa je doseglo negativne točke (Belorusija, Moldavija, Turčija, Rusija in Ukrajina).

Več:

Mavrični zemljevid Evrope >>>

Written By
More from Uredništvo

Lizike

Kulturni center Q (Klub Monokel in Klub Tiffany) Vabi v petek, 15.10.2010,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja