Literarni večer z Milanom Šeljem

milan01-1

milan01-1Cafe Open, torek 15.6.2010 ob 20h

Milan Šelj, rojen 1960, komparativist in sociolog, prevajalec in publicist. Je soavtor satiričnega romana v pismih, Spolitika (1999) in soavtor pričevanj Drugačna razmerja (2010). Od leta 1992 živi in dela v Londonu. Njegov samostojni prvenec, pesniška zbirka Darilo, je izšel pri založbi Škuc, zbirka Lambda (2006). Zbirka Kristali soli, ki je prav tako izšla pri zbirki Lambda, je njegova druga samostojna pesniška zbirka.

Literarni večer in pogovor bo vodila Zala Hriberšek. Za glasbeno spremljavo na večeru pa bosta poskrbeli mezzosopranistka Zdenka Gorenc in harfistka Tina Žerdin. Zdenka je dolgoletna solistka SNG Opera in Balet v Ljubljani, Tina pa je magistrirala na Univerzi za glasbo na Dunaju. Doslej sta skupaj koncertirali po domovini in na tujem.

O zbirki

Milan Šelj v svojo drugo zbirko, KRISTALI SOLI, s posebno senzibilnostjo lovi vznemirljive utripe svojega intimnega življenja in sveta, v katerega je vpet. V krhke pesniške kristale spreminja boleče in vznemirljive pregibe žive resničnosti, ki tako zaživi v novi svetlobi. Iz sodobne odtujenosti se prebija v zaupanje, v potrditev sebe in življenja. Resničnost, ki jo pesnik živi, je dostikrat brezčutna in prazna in moreče lega na duha, a se ji pesnik noče dati v oblast. Ne beži pred njo, ampak ji gleda v oči z močjo, ki jo v njem budi pesniški zagon. Tako se pesnik pomirjen vrača s svojega Krasa v tuje razčlovečeno velemestno okolje (London), k svoji ljubezenski zgodbi, k refleksijam o sebi in svetu, z bolečimi vtisi, iz katerih potem kristalizira skeleče »kristale soli«, v katerih zlahka prepoznamo pesnikove videnje sveta in svojo usodo v njem. Preprosto, a pretehtano, združi in ujame znano in neznano, abstraktno misel in življenjski vzgib, razumljivo in skrivnostno. Resničnost je v te kristale ujeta ob pomoči zgoščene pesniške besede, ki je zdaj preprosta in vsakdanja in zdaj prikrita.Tako se vključuje v tok moderne pesniške intenzivnosti in njegova poezija postane iskreno pričevanje pesnikove zavzetosti za razkritje prave resničnosti, kar je eden od postulatov vsake umetnosti. (Ciril Bergles), foto: Peter Uhan

Written By
More from Uredništvo

Soočenje na Pogledih Slovenije

Čeprav se referendumska kampanja o Družinskem zakoniku še ni uradno začela, se...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja