Soočenje na Pogledih Slovenije

pogledi_Slovenije

pogledi_SlovenijeČeprav se referendumska kampanja o Družinskem zakoniku še ni uradno začela, se medijske vsebine vedno bolj posvečajo tej temi.

Včeraj je Uroš Slak v oddaji Pogledi Slovenije gostil tajnika Komisije pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci dr. Tadeja Strehovca, ministra za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivana Svetlika, podpredsednico NSi dr. Alenko Šverc, Katarino Kresal, vodjo Civilne iniciative za pravice otrok Aleša Primca in doc. dr. Barbaro Rajgelj. V oddajo sta se neposredo vključevala tudi predsednik Španskega foruma za družino Benigno Blanco in poslanec nemškega parlamenta, dr. Klaus Lederer.

Debata se je začela z definiranjem vloge Rimskokatoliške cerkve pri kampanji za razpis referenduma, kar je obžaloval Primc z besedami, da mu je žal, da se z debato blati Katoliško cerkev. Pri tem se je spraševal, zakaj minister Svetlik nastopa v vlogi ministra in ne v vlogi bivšega ministra.

oat: left; margin-right: 5px;” class=”outline” alt=”pogledi_Slovenije” src=”images/stories/Novice_2012/pogledi_Slovenije.jpg” width=”250″ height=”188″ />Čeprav se referendumska kampanja o Družinskem zakoniku še ni uradno začela, se medijske vsebine vedno bolj posvečajo tej temi.

Včeraj je Uroš Slak v oddaji Pogledi Slovenije gostil tajnika Komisije pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci dr. Tadeja Strehovca, ministra za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivana Svetlika, podpredsednico NSi dr. Alenko Šverc, Katarino Kresal, vodjo Civilne iniciative za pravice otrok Aleša Primca in doc. dr. Barbaro Rajgelj. V oddajo sta se neposredo vključevala tudi predsednik Španskega foruma za družino Benigno Blanco in poslanec nemškega parlamenta dr. Klaus Lederer.   

Debata se je začela z definiranjem vloge Rimskokatoliške cerkve pri kampanji za razpis referenduma, kar je obžaloval Primc z besedami, da mu je žal, da se z debato blati Katoliško cerkev. Pri tem se je spraševal, zakaj minister Svetlik nastopa v vlogi ministra in ne v vlogi bivšega ministra.

Pobudniki, pobudnice in zagovorniki, zagovornice referenduma so med debato večrat uporabili taktiko zastraševanja z naštevanjem nerealnih posledic uveljavitve zakonika, kot je po mnenju Strehovca npr. zniževanje demokratičnih standardov in svobode govora. Šverc je celo menila, da pravica svobodnega odločanja o rojstvu otrok in kontracepcija nista civilizacijska dosežka. Rajgelj je zato na koncu pozvala k normalizaciji razprave.

Bilo je tudi nekaj zabavnih trenutkov. Predvsem, ko je Blanco zakonsko ureditev istospolnih partnerskih skupnosti primerjal z mešanjem pravil igre košarke in nogometa. Vsekakor pa je vsebina oddaje preobsežna, da bi jo lahko v celoti, verodostojno in kritično predstavila v tem zapisu. Zato vabljene in vabljeni k ogledu.    

Zbiranje podpisov za razpis referenduma se nadaljuje tudi danes. Kot je na Pogledih Slovenije oznanil Primc, jih potrebujejo še 5.000.

Eva Gračanin

Oddaja Pogledi Slovenije (5. 12. 2012) >>>

Written By
More from Uredništvo

Googlova kampanja “Legalizirajmo ljubezen”

Google je v soboto lansiral novo kampanjo  sloganom “Legalizirajmo ljubezen” (“Legalise Love”),...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja