Transvestitski kabaret Gardenia

Gardenia_1

Gardenia_1V torek, 14. februarja, je v okviru dogajanj Evropske prestolnice kulture na odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor gostovala belgijska umetniška skupina »Les Ballets C de la B«. Predstavljali so »Gardenio«, transvestitski kabaret, ki na odru združuje ostarele prijatelje iz nekdanje transvestitske scene. Igralka Vanessa Van Durme, ki je v preteklosti operativno spremenila svoj biološki spol, je idejno zasnovo za predstavo oblikovala po filmsko-dokumentarni zgodbi o poslednjem večeru barcelonskega kabareta (dokumentarec »Yo soy asi«, režija Sonia Herman Dolz, l. 2000). Režiser predstave je Frank Van Laecke, njen koreograf pa Alain Platel.

Pred mariborsko uprizoritvijo smo se o »Gardeniji« in o tem, ali je predstava, ki na oder postavlja (nekdanje) transvestite, da igrajo transvestite, politično angažirana, na kratko pogovarjali s tremi igralci.

Gerrit Becker (igra eno izmed sedmih kraljic preobleke)

»Ne gre za delo, ki bi se izključno nanašalo na transvestizem ali transseksualnost. Predstava govori o staranju z dostojanstvom in o upanju. Čeprav smo stari imamo še vedno upanje v prihodnost«.

Gardenia_2

Hendrik Lebon (igra ‘mladega fanta’)

»Če bodo ljudje prišli gledat transvestite ali transseksualce, bodo razočarani, saj predstava govori o ljudeh, ki so na odru. Ti ljudje so v življenju sicer naredili neko izbiro, ampak to ni poanta dela. Predstava ni mišljena politično, seveda pa jo lahko interpretiramo na tak način. Če gostujemo v državah, kjer je homoseksualnost, transvestizem in transseksualnost še vedno problem, ima naša predstava seveda določeno stališče. /…/ S predstavo želimo prenesti bolj »družbeno« sporočilo: si, kdo si in lahko narediš izbire, ki si jih želiš. Na odru lahko vidite čudovit šopek rož. (smeh) /…/ Predstava teče zelo počasi, tako da ima gledalec čas, da opazuje vsakega izmed nas. Po predstavi nam ljudje pogosto razlagajo, da so si izbrali najljubši lik, kateremu so sledili skozi celotno predstavo. Imate čas, da lahko vidite človeško bitje za igralcem, ki je na odru«.

gardenia_3Vanessa Van Durme (igra voditeljico kabareta)

»Predstava govori o kabaretu, ki po več kot štiridesetih letih zapira svoja vrata. Seveda pa je Gardenia več kot to. Zame Gardenia govori o ljubezni, o medsebojnem sprejemanju /…/ Predstava ne govori o transseksualnosti. Gledalec po desetih minutah pozabi, da gleda transvestite in vidi zgolj lepe ljudi. Če so to fantje ali punce, ni več važno. Zgolj lepo jih je gledati in čutiti. Ah, prosim vas, kakšno politično sporočilo neki! To je dolgočasno! Preveč imate že političnih sporočil v vaši državi!« (smeh)

Gardenio je možno videti tudi ta četrtek in petek, 16. in 17. februarja, v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Mihael Topolovec

Izseki prizorov iz predstave >>>

Glasbeni video >>>

Intervju z Vanesso Van Durme (Dnevnik) >>>

Written By
More from Uredništvo

Povabilo k pisanju in zbiranju LGBT zgodb

Se ti zdi »uradna« zgodovina dolgočasna in tuja tvojim doživetjem? Meniš, da...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja