Zgolj 2 razkrita športnika na paraolimpijskih igrah

lgbt_sport

lgbt_sportSinoči so se v Londonu ob bistveno manjšem medijskem pompu, kot ob odprtju Olimpijskih, začele 14. paraolimpijske igre. Poročali smo, da je bilo med športnicami in športniki na olimpijskih igrah, peščica razkritih gejev in lezbijk. Kdo pa bo na svetovnih igrah poleg ostalih barv zastopal tudi barve v LGBT skupnosti pogosto prezrte skupine LGBT oseb s hendikepom? Težka naloga je v rokah samo dveh razkritih športnikov invalidov.

Prvi je Lee Pearson, 38-letni jahalec, dobitnik devetih zlatih medalj v različnih kategorijah jahanja. Veliko Britanijo je zastopal tudi na zadnjih treh paraolimpijskih igrah. Rojen z artrogripozo – redko prirojeno motnjo, ki se kaže z zatrjenimi sklepi – je odraščal obkrožen s konji, v katerih je našel tudi uteho. Kot je nedavno povedal za Daily Telegraph, je tako svoj hendikep kot svojo istospolno usmerjenost doživljal kot dela svojega življenja, na katera ni imel nikakršnega vpliva, a sta oba zahtevala svojevrstno razkritje.

Claire Harvey kot članica ženske odbojkarske ekipe, prilagojene za ljudi s hendikepom, prav tako zastopa Veliko Britanijo. 38-letnica je kapetanka ekipe, kar je velik uspeh, saj se je timu pridružila šele leta 2008. Harvey je že večkrat poudarila, da ji je hudo, ker ni več razkritih LGBT športnic in športnikov, ki bi bili vzor mladini: »Spominjam se, kako sem občudovala teniško igralko Billie Jean King in metalko kopija Fatimo Whibread, obe razkriti lezbijki. Zame sta bili pravi superjunakinji. Med odraščanjem sem spoznala, koliko sta dosegli kljub temu, da sta lezbijki, in kako zgovorni so njuni uspehi.« Harvey se bo udeležila tudi svetovnih LGBT športnih iger Gay Games v Clevelandu leta 2014. Na eh igrah nikomur ni treba skrivati svoje spolne usmerjenosti, ne glede na to, ali je homo, bi-, trans- ali heteroseksualna/heteroseksualen.

Mitja Blažič

Vir >>>

Written By
More from Uredništvo

Deset let paradiranja

Včeraj se je z otvoritvijo razstave »Deset let parade ponosa« začel paradni...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja