Enake davčne oljašave za istospolne pare? Nein!

220px-AM_Juli_2010_-_3zu4

220px-AM_Juli_2010_-_3zu4Po poročanju nemških medijev je kanclerka Angela Merkel zavrnila zahteve, da bi v prihodnje za registrirane istospolne pare veljale enake davčne olajšave, kot za poročene heteroseksualne pare.

»Menim, da bi bilo dobro počakati na odločitev sodišča,« je v pričakovanju skorajšnje odločitve nemškega ustavnega sodišča o tem, ali naj davčne olajšave za poročene heteroseksualne pare veljajo tudi za registrirane istospolne pare, povedala Merkel.

V nedeljskem pogovoru na ARD je poudarila, da je njena koalicija naredila veliko za izboljšanje pravnega položaja istospolnih parov:»Vendar nisem prepričana, ali se mora to odražati tudi v izenačenju davčnega statusa s poročenimi pari.« Nemško ustavno sodišče naj bi sicer o tej temi odločilo prihodnje leto.

Koalicija Angele Merkel je glede vprašanja, ali naj istospolnim parom podelijo enake davčne privilegije kot heteroseksualnimi, razdeljena. Tudi glede omogočanja udeležbe pri postopkih posvojitve istospolnim parom, je znotraj koalicije kar nekaj hude krvi. Medtem ko najmlajši koalicijski partner, liberlana Svobodna demokratska stranka, podpira popolno enakopravnost, tako glede davčnih olajšav, kot postopkov posvojitve, pa so številni člani Krščansko demokratske unije (CDU) veliko bolj zadržavni. In če vladajo glede izenačenja davčnih olajšav tudi znotraj stranke CDU-ja Angele Merkel in bavarske Krščansko socialne unije različna mnenja, pa so glede posvojitev znotraj konservativnega pola veliko bolj enotni.

Pretekli teden je državna sekretarka na ministrstvu za okolje Katherina Reiche (CDU) dvignila veliko prahu, ko je enakopravnost na področju davčnih olajšav komentirala z besedami, da je prihodnost Nemčije »v rokah družin, ne istospolnih partnerstev.« Pri čemer je dodala, da je »tovrsten demografski razvoj, skupaj s krizo evra, največja nevarnost za prosperiteto Nemčije.« Kritiki so njene besede označili za homofobne in omejene.

Mitja Blažič

Vir >>>

Written By
More from Uredništvo

Poroka anglikanskega duhovnika s partnerjem istega spola

  Potem ko so v Veliki Britaniji sprejeli zakon, ki omogoča parom...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja