Težave LGBT aktivistk in aktivistov v Makedoniji

LGBT_Makedonija

LGBT_MakedonijaČlani in članice organizacije LGBT United Macedonia so v soboto na enem do socialnih omrežij objavili pismo, v katerem opisujejo nevzdržne razmere, v katerih živijo lezbijke, geji, biseksualne in trans osebe v Makedoniji. Prejšnji mesec so namreč tri člane omenjene organizacije njihovi družinski člani in članice spodili od doma, potem ko so izvedeli za njihovo spolno usmerjenost. Iz LGBT United Macedonia poročajo, da večina staršev, s katerimi so govorili, meni, da je tovrstna praksa sprejemljiva. Tudi preostali aktivisti in aktivistke organizacije se soočajo s psihološko zlorabo doma.

Zaradi neodzivnosti relevantnih institucij na primere kratenja človekovih pravic in diskriminacije v vsakdanjem življenju lezbijk, gejev, biseksualnih in trans oseb nihče od treh članov ne želi prijaviti svojega primera. Menijo namreč, da bi s prijavo sprožili nasprotne učinke od želenih: nadlegovanje in verbalno zlorabo v javnosti, kavarnah, tržnicah in medijih, še posebej v socialnih.

Mednarodno lezbično, gejevsko, biseksualno, trans in interspolno združenje ILGA – Europe je Makedonijo uvrstilo na zadnje mesto seznama držav na Balkanu po stopnji pravne zaščite LGBT skupnosti. Makedonija je edina od balkanskih držav, ki je uvrščena v t. i. rdeči pas 13 držav, ki najbolj kršijo pravice LGBT oseb.

Evropska komisija je v svojem poročilu o napredku Makedonije iz leta 2009 zapisala, da okvirni zakon o nediskriminaciji še ne bil implementiran in da obstoječe pravne določbe niso v celoti v skladu z evropskim pravnim okoljem. V Makedoniji ne ustava in ne obstoječa zakonodaja ne določata spolne usmerjenosti kot okoliščine, na podlagi katere je diskriminacija prepovedana. Lezbijke, geji, biseksualne in trans osebe tako niso (ne)posredno zaščitene pred diskriminacijo in so stigmatizirani predvsem v ruralnih okoljih. Po objavi poročila, leta 2010, je makedonska vlada spolno usmerjenost izbrisala s seznama okoliščin, na podlagi katerih je diskriminacija prepovedana.

Marca 2012 je evropski parlament izrazil skrb zaradi učbenikov na makedonskih univerzah in šolah, v katerih je homoseksualnost opisana kot bolezen. V medijih je prisoten sovražni govor, ki ga oblasti tolerirajo. Nadškof pravoslavne cerkve je v času praznovanja božiča januarja 2011 dejal, da istospolno usmerjenim parom ne bi smeli dovoliti porok, saj bi to vodilo v konec človeštva. Pri tem je enačil tovrstne zveze z zakonskimi zvezami med živalmi.

Pri LGBT United Macedonia zato pozivajo k oblikovanju protidiskriminacijske zakonodaje, ki bo geje, lezbijke, biseksualne in trans osebe ščitila pred diskriminacijo, nasiljem in prisilo skrivanja svoje identitete.

LGBT United Macedonia je prva LGBT organizacija v Makedoniji in trenutno ni prejemnica nobenih finančnih sredstev.

Eva Gračanin

Foto: LGBT United Macedonia

Kako lahko pomagate >>>

Poročilo Evropske komisije o napredku Makedonije (2009) >>>

Poročilo ILGA- Europe o Makedoniji >>>

Poziv k revidiranju učbenikov >>>

Prvi makedonski pride 2013 (Narobe blog) >>>

Written By
More from Uredništvo

Delavnica šivanja mavrične zastave velikanke

Karkoli ste želeli vedeti o mavrični zastavi, pa si niste upali vprašati...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja