Poroka anglikanskega duhovnika s partnerjem istega spola

Pemberton

 

Potem ko so v Veliki Britaniji sprejeli zakon, ki omogoča parom istega spola, da se poročijo pod enakimi pogoji kot pari različnih spolov, je ta teden na Otoku odjeknila novica o poroki anglikanskega duhovnika Jeremya Pembertona z njegovim dolgoletnim partnerjem Laurencom Cunnigtonom (oba na fotografiji) minulo soboto. In medtem ko par uživa na medenih tednih, je poroka (pričakovano) izzvala mešane odzive v javnosti.

Kot poroča spletna stran www.pinknews.co.uk, so borci in borke za pravico do poroke med partnerji in partnericami istega spola korak 58-letnega Pembertona, ki je sicer oče petih otrok in dela kot duhovnik v bolnici v Lincolnu ter v diocezah v Southwellu in Nottinghamu, pozdravili in paru ne le čestitali ob priložnosti, ampak tudi pohvalili njun pogum. Po ocenah aktivistov in aktivistk smemo v bodoče pričakovati, da se bo še več istospolno usmerjenih članov in članic Anglikanske cerkve v Veliki Britaniji odločilo za podoben korak.

Po drugi strani pa Pemberton ni pustil ravnodušnih niti vodilnih mož in žensk v Anglikanski cerkvi, ki so v začetku letošnjega leta svojim duhovnikom in duhovnicam prepovedali poročiti se s partnerji istega spola. Sicer pa je bil Pemberton že decembra 2012 eden od 150 podpisnikov in podpisnic odprtega pisma, s katerim so Anglikansko cerkev opozorili, da ji bodo nasprotovali, če bo oporekala pravici do poroke med partnerji in partnericami istega spola. S poroko torej je Pemberton očitno izpolnil svojo »obljubo« in na ta način javno kljuboval trenutni politiki vodij Anglikanske cerkve.

Posledično ne preseneča, da se je v soboto na novico o Pembertonovi poroki častiti Rod Thomas, kanonik in vodja Reformistične evangelijske skupine, odzval z besedami: »Ni dvoma, da prihaja do pritiskov znotraj posameznih delov cerkve, da naj Cerkev spremeni svoje mišljenje glede spolnosti.« Ker po njegovem mišljenju do take poroke sploh ne bi smelo priti, je v nadaljevanju izjave dodal še: »Če ne obstaja jasna disciplina, potem je to enako izjavi: »Res nismo mislili, kar smo govorili,« in to bo povzročilo krizo.«

Iz izjave častitega Thomasa je jasno, da Pembertonovo kljubovanje vrhu Anglikanske cerkve ne bo šlo mimo brez neprijetnih posledic za pogumnega duhovnika. Britanska javnost bo zagotovo zadevo pozorno spremljala in o izidu tega »spopada« znotraj Anglikanske cerkve bomo pridno poročali tudi na našem blogu.

Vir:
Written By
More from Uredništvo

Zadnje 6

Predsednik države Danilo Türk in ministrica za delo, družino in socialne zadeve...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja