Boj evropskega parlamenta za enakopravnost lgbt-skupnosti v Evropi in svetu

Monika Flasikova Benova

Na maloštevilni seji Evropskega parlamenta, ki je v Bruslju zasedala prvo aprilsko sredo in četrtek so se poslanci in poslanke dotaknili perečih tem, ki zadevajo več področij lgbt-skupnosti. Med drugim so govorili o priznavanju istospolnih družin, saj se to razlikuje od države do države.

Evropski parlament je namreč sprejel nezavezujočo resolucijo o pravičnosti, svobodi in varnosti v Evropi, ki temelji na vmesnem poročilu o uresničevanju Stockholmskega programa, ki določa prioritete EU na področju pravičnosti, svobode in varnosti za obdobje 2010 – 2014. V omenjenem poročilu so člani in članice Evropskega parlamenta opozorili, da Evropska komisija kljub zavezam ni zagotovila svobode gibanja za vse družine. Med drugim ni sprejela direktive, ki bi omogočala vzajemno priznavanje pravic, ki izhajajo iz dokumentov o civilnih statusih. Rojstni in poročni liste ter podobni dokumenti niso priznani v vsaki državi članici Evropske unije. To je še posebej diskriminatorno do istospolnih parov in transspolnih oseb, katerih poročne liste ali osebne dokumente države članice nujno ne priznavajo, čeprav so veljavni in v skladu z zakonom matične države.

Če na primer istospolna družina z otrokom potuje iz Francije v Italijo, se status družine v Italiji ne priznava, tam se jih priznava kot dve ločeni odrasli osebi s siroto. Ena izmed članic lgbt-medskupine evropskega parlamenta Monika Flasikova Benova (na fotografiji) pravi:”Ni svobodnega gibanja, če tvoj civilni status dobesedno izhlapi na meji ob prehodu iz ene v drugo članico.”

Na seji so razpravljali tudi o diskriminaciji izven držav Evropske unije. Evropski parlament je izrazil zaskrbljenost glede stanja v Združenih narodih. Nasilje in diskriminacija nad posamezniki in posameznicami, ki se identificirajo kot geji, lezbijke, trans ali biseksualne osebe, sta v porastu. Parlament poziva države članice ZN naj spregovorijo za pravice lgbt-skupnosti na zasedanju Generalne skupščine OZN septembra 2014. Poleg tega je Evropski parlament pozval k podrobnemu spremljanju situacije v Ugandi in Nigeriji, kjer uveljavljajo nove zakone proti lgbt-skupnosti.

Viri:
Written By
More from Uredništvo

Srečno 2019

Letos bomo pri Uredništvu Narobe pri željah za leto 2019 konkretnejše_i. Zato...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja