Moška »gejevska« stranišča v Sočiju burijo duhove Rusov in Rusinj pred prihajajočimi olimpijskimi igrami

stranisca Soci 330

Odkar je Putinova vlada lani junija sprejela sporni zakon o prepovedi homoseksualne propagande, se zdi, da pred pričetkom XXII. zimskih olimpijskih iger v Sočiju novic, ki so tako ali drugače povezane s stanjem oz. grobim kršenjem pravic LGBT posameznikov in posameznic v Rusiji, res ne zmanjka. Tudi ta teden vam prinašamo najbolj svežo novico iz Rusije, ki je posredno povezana z omenjenim zakonom, toda za razliko od prejšnjih novic osrednja tema današnje novice ni grobo kršenje pravic članov in članic ruske LGBT skupnosti, ampak – pozor! – moška stranišča v Sočiju.

Čeprav se sliši neverjetno in komično na prvi pogled, je novica o moških straniščih v Sočiju zadnje dni polnila številne ruske in tuje medije, v Rusiji pa celo sprožila vročo politično debato. Vse skupaj se je začelo pred dobrim tednom dni, potem ko je BBC-jev dopisnik Steve Rosenberg vpričo prihajajočega športnega dogodka leta obiskal prizorišče biatlonskih tekem v Sočiju. Med obiskom je posnel številne fotografije novinarskega središča, toda njegovo pozornost so še posebej pritegnila moška stranišča, saj sta bili namesto pričakovane ene školjke v vsaki kabini dve.

Rosenberg je fotografijo stranišča nato objavil na Twitterju in jo opremil s hudomušnim komentarjem “videl dvojno” (seeing double). Fotografija je med uporabniki in uporabnicami izzvala številne zabavne komentarje v luči Putinove protihomoseksualne zakonodaje. Po poročanju J. P. McCormicka za spletni portal PinkNews.co.uk. je tako npr. nek komentator oz. komentatorka na Twitterju zapisala: »To je, kako oni (t.j. Rusi) razumejo potrebe spolnih manjšin«.

Toda fotografija, s katero je Rosenberg očitno želel v prvi vrsti zabavati svoje sledilce in sledilke na Twitterju, ni izzvala le zabavnih komentarjev. Ker »dvojna« moška stranišča niso običajna niti za ruske standarde, je Aleksej Navalni, vodja ruske opozicije, izrazil dvom v racionalno porabo državnih sredstev (govora je o 36 milijardah eurov). Na očitke Navalnega so predstavniki in predstavnice podjetja Gazprom, ki je zgradilo omenjeno novinarsko središče, odgovorili, da gre pri biatlonskem novinarskem središču za »eno največjih in najudobnejših tovrstnih zgradb na svetu«.

Kakorkoli že, četudi je omenjeno središče eno največjih svoje vrste na svetu, se upravičeno lahko vprašamo, ali se bodo ruski in tuji moški uporabniki stranišč v Sočiju strinjali s predstavniki in predstavnicami podjetja Gazprom glede udobnosti. Z gotovostjo lahko trdim, da se sam res ne bi počutil udobno pri opravljanju večje potrebe vpričo neznanca, pa naj je govora o hetero- ali homoseksualni osebi. Ampak šalo na stran. Današnja novica, pa naj je še tako banalna, znova dokazuje, da navzlic trditvam ruskih oblasti trenutno sprejet zakon o prepovedi homoseksualne propagande nima nobene zveze z otroki. Če bi Putinovi vladi res bilo mar za otroke, ki naj bi jih omenjeni zakon ščitil, potem dvojnih stranišč v Sočiju ne bi smelo biti.

Kristjan Šinkec

Vir:
Written By
More from Uredništvo

Pop nation – 25. 4. 2014

Klub Tiffany petek, 25. 4. 2014, ob 23ih V petek se bo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja