Evropski parlament progresivno o pravicah LGBT* oseb

EU parlament

V četrtek je Evropski parlament sprejel novo celostno poročilo o temeljnih človekovih svoboščinah v EU. Končno poročilo bi bilo lahko precej drugačno, če bi uspel poskus Evropske ljudske stranke (EPP), največje parlamentarne stranke, saj bi umanjkale vse vsebine, ki se nanašajo na človekove pravice LGBT* oseb in preostale pomembne temeljne svoboščine. Končno besedilo tako vključuje obsežno poročilo o položaju LGBT* oseb.

V poročilu so prvič omenjene kršitve pravic oseb z interseksualnimi stanji, saj  poročilo obsoja nepotrebne medicinske posege na genitalijah otrok z interseksualnimi stanji. Besedilo poziva države članice naj zakonsko uredijo to področje tako, da prepovedo takšne posege. Genitalna normalizacija, izraz opisuje operativne posege na genitalijah interseksualnih otrok, ki vodijo k oblikovanju penisa ali vagine v skladu z družbenimi pričakovanji, je eksplicitno prepovedana le na Malti. Evropski parlament tako sledi Svetu Evrope, ki je pred dvema letoma v resoluciji o otrokovih pravicah, v kateri pozivala k zaščiti otrokove telesne avtonomije in k prepovedi odvečnih medicinskih posegov na otrokovih genitalijah, o čemer smo že pisali na blogu Narobe.

Parlament je tudi podprl predlog, ki olajšuje postopek pravnega priznanja spola za transspolne in cisspolno nenormativne osebe, kot tudi predlog, s katerim transspolni in  cisspolno nenormativni ljudje v medicinskih in zdravstvenih priročnikih in seznamih ne bi bili več obravnavani kot duševno bolni.

Parlament je izpostavil še, da morajo imeti istospolni pari omogočeno pravico do zakonske zveze ali registrirane skupnosti ter da morajo biti pravice, ki izhajajo iz tega, priznane povsod po EU. Poslanke_ci so v poročilu še poudarile_i, da je treba razviti celostno strategijo proti homofobiji in za potrditev direktive o enakem obravnavanju, o čemer smo tudi že pisali na Narobe blogu.

Viri: 
Tags from the story
Written By
More from Martin Gramc

Po evropsko o interseksualnosti

Ne zgodi se ravno vsak dan, da parlamentarna skupščina Sveta Evrope v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja