Po evropsko o interseksualnosti

intersex2

Ne zgodi se ravno vsak dan, da parlamentarna skupščina Sveta Evrope v svoji letni resoluciji o otrokovih pravicah posebej poudari telesno integriteto interseksualnih otrok, kot je to storila  letos. Prvič.

V resoluciji je zapisano, da je treba zaradi boljšega poznavanja interseksualnih ljudi raziskovati njihov specifičen položaj, zagotoviti, da nihče ne bo podvržen nepotrebnim medicinskim posegom, ki niso vitalnega pomen za posameznikovo ali posamezničino zdravje od najzgodnejšega otroštva naprej, ampak so kozmetične narave, in da je treba zajamčiti telesno integriteto, avtonomnost in samoopredelitev osebe same, primerno svetovanje in podporo družinam interseksualnih otrok.

Poleg tega skupščina vsem članicam Sveta nalaga zagotovitev posebnega izobraževanja, ki bo vključevalo tudi tveganja in alternativne vidike določenih postopkov ter interdisciplinaren dialog med predstavniki različnih strok, ki bo v otrokovo dobro. Skupščina od članic zahteva tudi vzpodbujanje javne debate na to temo, vključujoč medkulturno-religijski dialog in ozaveščanje o tem, kako pomembno je vključiti otroka v proces odločanja o njegovi telesni integriteti, kadar koli je to mogoče in primerno.

Skupščina tudi poziva vse članice, da preprečijo razširjenost različnih operacij, ki niso medicinsko upravičene in niso v skladu z otrokovo integriteto, poskrbijo za osveščenost o kršenju telesne integritete in javno obsojanje škodljivih praks, kot je pohabljanje ženskih genitalij, ki bodo tudi zakonsko prepovedane, kar bo pooblaščenim osebam omogočilo uporabo mehanizmov za učinkovito preprečevanje tovrstnih praks.

Skupščina je v resoluciji še zapisala, da morajo članice jasno definirati medicinske, sanitarne in druge pogoje za medicinsko neprimerne posege, kot je obrezovanje dečkov, ki so razširjeni predvsem v določenih religijskih skupnostih.

 

Vir:
TGEU >>>
Svet Evrope >>>

Written By
More from Martin Gramc

Dekla gre v Hollywood

Na letošnji podelitvi nagrad emmy je slavila serija Handmaids Tale – Deklina...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja