Indija po ruskih stopinjah

india-rainbow

V sredo je Indija ponovno kriminalizirala istospolne odnose, ki temeljijo na privolitvi dveh oseb, in sicer potem, ko je vrhovno sodišče v sredo preklicalo razsodbo višjega sodišča. Pred štirim leti je namreč ravno slednje razsodilo v prid dekriminalizaciji tovrstnih odnosov, kar so z odobravanjem pozdravile številne človekoljubne organizacije, ki delujejo na področju lgbt-pravic. Zloglasni člen 377, star 153 let, ima pravne korenine v  indijski kolonialni dobi in posamezniku in posameznici prepoveduje kakršno koli udejstvovanje v dejanjih, ki so v »nasprotju z naravnim redom«.

Vrhovno sodišče je presodilo, da je 377. člen kazenskega zakonika v skladu z indijsko ustavo. Dodalo je, da se mora parlament odločiti, ali bo ohranil tovrstno formulacijo v zakonu.

Leta 2009 je neprofitna fundacija Naz po sedmih letih pravnih bojev na višjem sodišču v New Delhiju dobila sodbo, ki je dekriminalizirala homoseksualnost. Pri fundaciji so namreč trdili, da omenjeni člen  krši pravico do zasebnosti, enakosti in dostojanstva, kot jih določa indijska ustava.

Srž problema je v tem, da so se nato krščanske, hindujske in muslimanske skupine pritožile na vrhovno sodišče in ne na višje, kot je to storila fundacija Naz. Osrednja vlada v New Delhiju se ni pritožila, rekoč, da se strinja z odločitvijo višjega sodišča.

Amnesty International je sredino razsodbo vrhovnega sodišča označil kot »črni dan za svobodo v Indiji«. Organizacija je za javnost dejala, da so razočarani nad presojo, saj je Indija v svojih prizadevanjih, da zaščiti temeljne človekove pravice, potrebovala nekaj let..

Akileš Kumar, vodja statističnega urada Nacionalnega urada za prijavljanje zločinov (National Crimes Record Bureau – NCRB), je dejal, da Indija do zdaj ni vodila evidence o kaznivih dejanjih, ki sodijo pod člen. 377. Z evidentiranjem  tovrstnih dejanj pa bodo pričeli mogoče že naslednje leto.

Svoje so povedali tudi LGBT aktivisti in aktivistke, rekoč, da se je precejšnje število istospolnih parov zaradi svojih razmerij soočilo z obtožbami na sodišču. Kot je dejal Colin Gonsalves, eden izmed odvetnikov človekoljubne organizacije, je bi bilo na podlagi 377. člena na stotine sojenj. Dodal je še, da zakon povečuje  ranljivost istospolnih parov zaradi nadlegovanja policije. Na razsodbo vrhovnega sodišča se je odzvala tudi newyorška človekoljubna organizacija Human Rights Watch, rekoč, da je razsodba korak nazaj pri spoštovanju človekovega dostojanstva in temeljnih pravic do zasebnosti in nediskriminacije. Od indijske vlade pričakujejo razveljavitev člena 377.

Kaj si o mislijo o razsodbi, so na družbenih omrežjih izrazili tudi bollywoodski zvezdniki in zvezdnice. Anuška Shrama je na tvitnila, da je zelo razočarana nad odločitvijo vrhovnega sodišča in da je svoboda zavajajoč termin, pravice pa dvoumen misterij. Šurti Haasan je na Twitterju zapisala, da  ga 11. 12. 2013 opominja na to, kako je nazadovanje in tlačenje nekoga postalo vsiljivo, kako zastrašujoče je in strašljivo, da lahko nekdo odloča o tem, kdo in kako ljubi. Igralec Fahran Akhtar je zapisal, da je vrhovno sodišče sprejelo napačno odločitev. Filmski ustvarjalec Anand Gandhi pa je dejal, da samo neizobražen um lahko z aroganco vtika nos v odnos med dvema osebama, ki sta v to privolili.

Ironično je, da je bila odločitev sprejeta na svetovni dan človekovih pravic in tako je Indija postala 42. članica Commonwealtha, ki je istospolne aktivnosti razglasila za nezakonite.

 

Vir: 
Written By
More from Martin Gramc

Južni sosedje korak naprej od Slovenije

Odbor hrvaškega parlamenta za družino, mlade in šport je prejšnji četrtek pričel...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja