Prva parada ponosa v Košicah uspešno izpeljana kljub izgredom ekstremistov

Kosice

Preteklo soboto, 28. septembra, teden dni po paradi ponosa v Bratislavi, se je v drugem največjem slovaškem mestu Košice odvila prva parada ponosa. Parade se je udeležilo med 30 in 50 podpornic in podpornikov, spremljalo pa jo je tudi okoli 100 gledalcev in gledalk, med katerimi so bili številni podporniki in podpornice, ki pa se paradi niso upali priključiti. Dogajanje je pritegnilo tudi številne nasprotnike in nasprotnice parade iz ekstremističnih skupin, večinoma neonacisti in neonacistke ter radikalni kristjani in kristjanke.

Nasprotnice in nasprotniki parade, ki jih je bilo okoli 50, so se približno pol ure pred začetkom zbrali na trgu, kjer so se zbirali tudi udeleženci in udeleženke parade. Nasprotniki in nasprotnice parade in LGBT skupnosti so prinesli svoje transparente s homofobnimi napisi in počakali na začetek dogodka. Ko so sodelujoči in sodelujoče na paradi pred začetkom želeli povedati nekaj besed, so jih nasprotniki in nasprotnice poskušali preglasiti z glasnim vpitjem in žvižganjem.

Zbiranje ekstremistov in ekstremistso že od samega začetka spremljali policisti in policistke, ki so jih poskušali nekoliko umakniti s trga na varno razdaljo, zaradi česar je prišlo do verbalnih napadov in tudi manjšega incidenta, pozneje pa so se policisti in policistke skupaj z njimi podali tudi na ulice. Ko se je pričel pohod po ulicah, so paradi ponosa sledili tudi nasprotniki in nasprotnice, ki so hodili nekaj metrov za njimi. Kljub temu, da jih je neprestano spremljala policija, so ti na udeleženke in udeležence parade ponosa metali jajca. Skrajšan posnetek dogajanja na paradi ponosa je objavljen tudi na spletu,

Róbert Furiel, organizator parade ponosa v Košicah, je v svoji izjavi povedal, da so se kljub vsemu uspeli sprehoditi skozi center mesta brez večjih incidentov, z relativno majhno policijsko zaščito in za tamkajšnje (konservativne) družbene razmere dokaj velikim številom udeleženk in udeležencev. Zato prvo parado ponosa v Košicah, na katero so se pripravljali dva meseca, ocenjuje kot velik uspeh.

Vsem neprijetnostim navkljub nas veseli, da je bila parada uspešno izpeljana, da so uspešno prebili led ter da že razmišljajo o paradi ponosa naslednje leto. Seveda jim želimo čim več uspeha pri organizaciji in izvedbi ter strpnejšo družbo in prijetnejše ozračje.

 

Viri:
Facebook stran Parade ponocsa v Košicah >>>
Košický Korzár >>>
Video o dogajanju na paradi v Košicah >>>

More from Urška Balažic

Osebe, ki so preganjane zaradi svoje spolne usmerjenosti, bodo lahko zaprosile za azil v Evropski uniji

Sodišče Evropske unije (Court of Justice of the European Union – CJEU)...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja