Srbljanović: Prava parada v Beogradu

srbljanovic

V zadnjih dneh so bili mediji, tudi v Sloveniji, polni informacij, izjav in komentarjev o paradi ponosa v Beogradu. Kljub prepovedi se je več sto aktivist in aktivistov v petek zvečer zbralo na ulicah Beograda ter z mavričnimi zastavami in transparenti opozarjalo na obstoj lgbt-oseb v Srbiji. Spontana parada ponosa je potekala mirno, po okrepljenim policijskim nadzorom ter pod budim očesom medijev in mednarodnih organizacij, kot so Evropska komisija, Evropski parlament in Svet Evrope. Slednji se strinjajo, da morajo srbske oblasti zagotoviti razmere, v katerih bo izvedba parade ponosa možna in ne bo povzročila nasilja pred, med in po paradi.

Kritičen pogled na omenjena vztrajanja evropske politike je ponudila dramatičarka Biljana Srbljanović, ki ustvarja predvsem v Srbiji in Franciji. V pogovoru v oddaji Kažiprst srbske televizije B92 je dejala, da se parada ne organizira zaradi Evrope, ampak da je to vprašanje, ki se tiče državljank in državljanov Srbije. Strinja pa se, da Srbija mora postati članica EU, da bi lahko dosegla boljšo življenjsko raven, raven, kjer so vsi ljudje enakopravni in svobodni.  Vendar je dodala, da Evropa ni edina in edinstvena celina, kjer vsi mislijo, da moramo biti vsi enakopravni in svobodni.

Sebe vidi kot del kot del lgbt-skupnosti, čeprav se identificira kot heteroseksualna oseba. Meni namreč, da je pri paradi ponosa ni toliko pomembna seksualnost kot ideja o enakopravnosti. Dodala je, da je bil petkov nočni pohod po beograjskih ulicah »prava« parada. Načrtovane parade, ki bi se je udeležili tudi predstavniki in predstavnice srbske vlade, se ne bi udeležila. Misli namreč, da bi bila to parada sklepanja kompromisov z vlado, ki je del problema in ne del rešitve. Zato se je tudi udeležila petkove nočne, spontane parade. Parade ponosa, ki je v ospredje postavila zahteve lgbt-skupnosti.

 

Vir:
B92 >>>

Written By
More from Eva Gračanin

Srečno 2017

Eno   avanturistično, bleščavo, cingljajoče, čivkajoče, dinamično, entuziastično, frfrajoče, goreče (od strasti),...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja