Obsojamo napad na udeleženca protirasističnega pohoda

stop nasilju 1

Po pohodu v podporo begunkam_cem, ki je bil v 9. septembra v Ljubljani, se je zgodil incident na Kolodvorski ulici v Ljubljani, v bližini pisarne Iniciative za demokratični socializem (IDS), članice parlamentarne koalicije Združena levica (ZL).

Kot piše na spletni strani IDS se je skupina udeleženk_cev pohoda po njegovem zaključku po Kolodvorski vračala proti sedežu IDS. Po pričevanju očividk_cev sodeč jim je že takrat previdno sledila organizirana skupina ljudi. Ko je eden izmed udeležencev pohoda ostal sam, sta ga okoli pol devetih zvečer napadla dva neznanca, in sicer izza hrbta in mu najprej izpulila dve zastavi, ki ju je nosil nazaj v pisarno IDS. Potem ko se je presenečeno obrnil, je dobil še udarec in brco, nakar sta napadalca zbežala.

Kot so zapisali v IDS napad in tatvina predstavljata nevaren precedens, ki ga vidijo kot eskalacijo zapisov na socialnih omrežjih, polnih nestrpnih in zarotniških sporočil o invaziji priseljenk_cev in njihovih domačih podpornicah_kih. Organizirane skupine, ki za stojijo za temi sovražnimi zapisi, se namreč zdaj počutijo dovolj samozavestno, da so svoje dejavnosti razširile na nov teren – na ulico.

V IDS opozarjajo, da posledic incidenta ne smemo podcenjevati. Želijo si, da javne manifestacije in akcije zbiranja pomoči za begunke_ce ne bi potekale v strahu pred tovrstnimi grožnjami, temveč v vzdušju solidarnosti, saj je vzdušje strahu in nelagodja tisto, za kar se desna gibanja v Sloveniji in Evropi zavzemajo in v čimer prosperirajo: v družbi strahu in v splošnem občutku izgube varnosti.

Zapisali so še, da napada ne smemo podcenjevati, saj kaže, da so desničarske skupine po približno desetletnem zatišju brez dvoma ponovno v vzponu. Temu trendu pa se je treba odločno zoperstaviti. Zato organizacije in gibanja, ki so v minulih dneh podprle protirasistični pohod, pozivajo, da ostro obsodijo napad in da skupaj nadaljujemo z aktivnostmi v podporo begunkam_cem – ne samo zaradi njih samih, ampak zato, ker gre za vprašanje, v kakšni družbi hočemo živeti.

Pri Narobe blogu obsojamo nasilje nad udeležencem protirasističnega pohoda. Pristojne osebe naj se nanj čim prej ustrezno odzovejo in s tem pomagajo preprečiti nadaljnje napade in eskalacijo nasilja. Ne bomo ostali tiho.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

»Deli svojo zgodbo« – depatologizacija transspolnih identitet

Krovna nevladna organizacija za področje transspolnosti TGEU – Transgender Europe ob Mednarodnem...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja