»Deli svojo zgodbo« – depatologizacija transspolnih identitet

Svojo zgodbo je delila tudi mati petletnega dečka iz Nemčije: Pediater_inja: »Ogrožate svojega otroka. S kakšno pravico vzgajate svojo hčer kot sina? Pojdite z njo do oddelka z oblačili za deklice, oblecite jo v nova dekliška oblačila in po dveh mesecih stroge vzgoje boste uspešno zlomili otrokovo voljo.«

Krovna nevladna organizacija za področje transspolnosti TGEU – Transgender Europe ob Mednarodnem dnevu za depatologizacijo transspolnosti (22. oktober) na svoji spletni strani objavlja zbirnik zgodb »Deli svojo zgodbo« (»Share your story«). Zbirajo kratke zgodbe transspolnih oseb o izkušnjah s patologizacijo njihove spolne identitete. Zgodbe bodo uporabile_i v 18-mesečni kampanji za odpravo patologizacije transspolnih identitet.

Svetovna zdravstvena organizacija načrtuje, da bo maja 2018 trenutno različico Mednarodne klasifikacije bolezni in sorodstvenih zdravstvenih problemov za statistične namene (ICD-10) nadomestila s posodobljeno različico ICD-11. Pozivi, da se v posodobljeni različici transspolne identitete premaknejo s seznama duševnih motenj na seznam stanj, pri katerih je potrebna medicinska podpora, dobivajo vedno več podpore.

Z omenjeno kampanjo želi TGEU zagotoviti, da bodo pozivi tudi dejansko podprti in vključeni v posodobljeno različico omenjene klasifikacije. Pri tem dodajajo, da verjamejo v razgradnjo vseh oblik stigme, diskriminacije in nasilja, povezanih z duševnim zdravjem. Z zgodbami bodo pozival tudi k primerni, dostopni in visokokakovostni zdravstveni oskrbi na področju duševnega in telesnega zdravja.

Depatologizacija transspolnosti ne sme vplivati na dostop do vseh zdravstvenih storitev, ki jih transspolna oseba potrebuje, da bi lahko živela življenje v skladu s svojo spolno identiteto in pri tem uživala vse človekove pravice. Bojazen, da bi depatologizacija onemogočila kritje različnih medicinskih posegov, ki jih potrebujejo nekatere transspolne, iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanj, se ne sme uresničiti. V nasprotnem primeru bi namreč prišlo do kršenja človekovih pravic do zdravja, nedotakljivosti telesne in duševne celovitosti in človekovega dostojanstva.

Medicinska stroka je v preteklosti že depatologizirala različna stanja, značilnosti in vedenja. Bralkam_cem Narobe bloga je najbrž najbolj znana depatologizacija homoseksualnosti. 17. maja 1990 je tako Svetovna zdravstvena organizacija s seznama duševnih motenj črtala homoseksualnost. Gejem in lezbijkam pa mora biti še vedno dostopna vsa medicinska oskrba, ki jo potrebujejo.

Ni nujno, da je neko stanje, značilnost ali vedenje patologizirano, da imamo pravico do zdravstvene oskrbe. Nosečnost je stanje, ki je običajno za določen del populacije v določenem življenjskem obdobju. Kljub temu pa morajo imeti te osebe pred, med in po nosečnosti dostop do ustrezne zdravstvene oskrbe. S tem namreč zagotavljamo uresničevanje spolnih in reproduktivnih pravic oseb, ki lahko zanosijo, ter pravice do zdravja.

Depatologizacija transspolnih identitet je torej nujna. Raznolikost je namreč povsem običajen del človeštva.

Vir: 

Spletna stran TGEU 


Slovar

Patologizacija je obravnavanje določenega stanja, značilnosti in obnašanja pri človeku kot medicinskega stanja, se prvi stanja, zaradi katerega oseba potrebuje zdravljenje.  

Depatologizacija je obravnavanje določenega stanja, značilnosti in obnašanja pri človeku, ki je bilo prej patologizirano, kot običajno variacijo stanja, značilnosti in obnašanja pri človeku.

Mednarodna klasifikacija bolezni in sorodstvenih zdravstvenih problemov za statistične namene je priročnik, ki ga zdravstveno osebje uporablja za enotno postavljanje in poimenovanje posameznih diagnoz.

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

NOVO: Avtobigrafski roman Aleša Čakša na Narobe blogu

Na Narobe blogu vsak drugi četrtek od januarja do aprila 2021 v...
Read More