Bo v hrvaški ustavi zapisana homofobna definicija zakonske zveze?

Ja glasam 330

Prvega decembra letos bodo volilke in volilci na Hrvaškem z referendumom odločali o spremembi ustave, v sklopu katere bi definirali zakonsko zvezo kot skupnost med enim moškim in eno žensko ter definicijo zapisali v ustavo.

Hrvaška radikalna skupina “V imenu obitelji” (V imenu družine), ki deluje proti LGBT skupnosti je uspela zbrati 750.000 podpisov, ki so na Hrvaškem potrebni za izpeljavo referenduma. Na referendumu bodo volilke in volilci glasovali za ali proti vprašanju, ki se bo glasilo: “Ali ste za to, da bi v ustavo Republike Hrvaške vpisali določilo, da je zakonska zveza skupnost moškega in ženske?”

Za sprejem ustavne spremembe se borijo številni samooklicani zagovorniki in zagovornice otrokovih pravic ter tradicionalne oblike družine, podobno kot smo to imeli priložnost doživeti tudi pri nas. Podporo ustavni spremembi je izrazila tudi slovenska skupina 24kul v članku z naslovom “Hrvati bodo na referendumu zaščitili zakonsko zvezo!” Vztrajajo namreč pri tem, da otrok potrebuje mamo in očeta.

(Ne)ustavnost referendumskega vprašanja

V tradicionalni in pretežno katoliški Hrvaški, kjer veliko državljanov in državljank meni, da je zakonska zveza v nevarnosti in jo je treba zaščititi, je boj zoper omenjeni homofobni ustavni predlog in njegove pristaše in pristašice še toliko bolj naporen, a ne nemogoč.

Organizacije Zagreb Pride, CroL in Centar za Građansku hrabrost (Center za državljanski pogum) so na Ustavno sodišče Republike Hrvaške naslovili predlog o oceni ustavnosti predlaganega vprašanja. Prav tako je na spletni strani Avaaz objavljena peticija, s katero zbirajo glasove proti predlogu, vendar pa so uspeli v tednu dni zbrati le slabih 800 podpisov. Zbiranje podpisov še vedno poteka, zato lahko vsi, ki tega še niste storili, svoj podpis oddate v prihonjih dneh.

Jaz sem proti

LGBT aktivisti in aktivistke so postavili tudi spletno stran “Ja glasam protiv” (Jaz glasujem proti), kjer lahko obiskovalke in obiskovalci dobijo argumentirane informacije o referendumskem vprašanju. Na spletni strani so pripravili tudi posebno akcijo, v kateri lahko vsi, ki podpirajo njihovo kampanjo, pošljejo svojo fotografijo, ki ji dodajo rdeč napis “PROTIV”. To fotografijo z napisom lahko potem uporabniki in uporabnice Facebooka objavijo kot svojo profilno fotografijo in s tem javno pokažejo svoje nestrinjanje. Tudi omenjena kampanja, Ja glasam protiv, ima svoj Facebook profil, ki ima že več kot 48.000 všečkov.

Zaenkrat kaže, da je podpornikov in podpornic diskriminatorne in izključujoče definicije zakonske zveze več, kot nasprotnikov in nasprotnic, zato je toliko bolj pomembno, da vsi, ki tej definiciji nasprotujemo, izrazimo svoje nestrinjanje s podpisom peticije in/ali pridružitvijo kampanji “Ja glasam protiv” ter tako pripomoremo k vidnosti in slišnosti naših hrvaških kolegov in kolegic. Pomembno nalogo ima pa sedaj tudi Ustavno sodišče, ki bo presojalo o ustavnosti vprašanja o zakonski zvezi in upamo, da bodo razsodili v skladu z enakopravnostjo in nediskriminatorno politiko, h kateri bi morali stremeti.

 

Viri:
24KUL >>>
Ja glasam protiv >>>
Ja glasam protiv Facebook profil >>>
Peticija >>>
Queer.hr >>>
Zagreb Pride >>>      

More from Urška Balažic

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja