ESČP o svobodi govora

800px-European_court_of_human_rights

800px-European_court_of_human_rightsSredi prejšnjega tedna je Evropsko sodišče za človekove pravice razsodilo v primeru Vejdeland in drugi proti Švedski. Sodniki so s soglasjem odločili, da obsodba posameznikov, ki so razdeljevali letake z žaljivo vsebino za istospolno usmerjene, ne krši Evropske konvencije o človekovih pravicah. 10. člen omenjene konvencije, ki zagotavlja svobodo govora, ne ščiti tovrstnih aktivnosti, so odločili sodniki.

Tor Fredrik Vejdeland (27), Mattias Harlin (24), Björn Täng (18) in Niklas Lundström (19), vsi švedski državljani, so skupaj še s tremi sostorilci decembra 2004 v imenu organizacije Nacionalna mladina v garderobne omarice dijakinj in dijakov neke srednje šole na Švedskem razdelili okrog 100 letakov. Na njih so bile navedene trditve, da je homoseksualnost »deviantno seksualno nagnjenje«, da ima »moralno destruktivne posledice za temelje družbe«, da je kriva za razvoj HIV-a in aidsa, in da skuša »homoseksualni lobi« relativizirati pedofilijo.

Storilci so trdili, da njihov namen ni bil zaničevanje istospolno usmerjenih, temveč so želeli zgolj spodbuditi razpravo o pomanjkanju objektivnosti v švedskem izobraževalnem sistemu. Sodišče na prvi stopnji je odločilo, da je bil namen storilcev prav zaničevanje istospolno usmerjenih in storilce po švedskem kazenskem zakoniku obsodilo zaradi hujskanja proti nacionalni ali etnični skupini. Sodbo je drugostopenjsko sodišče zavrnilo z utemeljitvijo, da gre za kršitev pravice do svobode govora, ki jo ščiti Evropska konvencija o človekovih pravicah. Vrhovno sodišče pa je sodbo prvostopenjskega potrdilo. Večina sodnikov vrhovnega sodišča je menila, da dijakinje in dijaki niso imeli možnosti zavrniti tovrstnih letakov in da bi storilci argumente za javno razpravo lahko predstavili tudi brez žaljivih trditev o istospolno usmerjenih.

Storilci so se januarja 2007 pritožili na Evrospko sodišče za človekove pravice, češ da je vrhovno sodišče na Švedskem z obsodbo kršilo njihovo pravico do svobode govora, ki jo ščiti Evropska konvencija o človekovih pravicah. Evropsko sodišče za človekove pravice je odločilo, da kršitve pravice do svobode govora storilcev ni bilo.

Odločitev Evrospkega sodišča za človekove je takoj pozdravilo mednarodno združenje gejev in lezbijk ILGA-Europe, kjer so zapisali, da gre za pomembno razsodbo, ki se prvič ukvarja s sovražnim govorom uperjenim proti istospolno usmerjenim. Sodišče je potrdilo, so zapisali pri ILGA-Europe, da tovrstne trditve predstavljajo resne predsodke, tudi v odsotnosti neposrednega poziva k sovražnim dejanjem in poudarilo, da je diskriminacija na osnovi spolne usmejenosti tako resna, kot diskrimincija na osnovi rase, izvora ali barve kože.

Martin K. I. Christensen, sopredsedujoči izvržnemu odboru ILGA-Europe: »Ta izjemno pomembna razsodba predstavlja pomemben mejnik. Lezbijke, geji, biseksualne in trans osebe so bile že desetlejtja tarča plaza žaljive, neutemeljene in diskriminatorne retorike. Tisti, ki so izrekali tovrstne trditve, so se predolgo lahko sklicevali na svobodo govora. Sodišče se je z razsodbo jasno izreklo, da so take trditve žaljive za celotno skupnost in poudarilo, da se posamezniki in organizacije, ki jih izrekajo, objavljajo in širijo, ne morejo več sklicevati na svobodo govora, ki jo varuje konvencija.«

Kot je še poudaril Christensen, gre za resen sigal šetvilnim organizacijam in posameznikom po Evropi, ki izrekajo žaljive trditve o LGBT osebah: »Izražanje sovraštva je nesprejemljivo, zaščita svobode govora, ki jo nudi konvencija, pa ne more biti izgovor za opuščanje preprečevanja in kazenskega pregona tovrstnih dejanj.«

Mitja Blažič

Izjava za javnost Evropskega sodišča za človekove pravice >>>

Sodba Evropskega sodišča za človekove pravice >>>

Izjava ILGA-Europe >>>

Written By
More from Uredništvo

Retrovizija – 16. 11. 2013

Klub Tiffany Sobota, 16. november 2013, ob 23h RETROVIZIJA S ponosom vam...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja