Američani večinoma podpirajo istospolne družine

Ameriški raziskovalni center Pew je objavil rezultate javnomnenjske raziskave o odnosu državljank in državljanov ZDA do sprememb v družinskem življenju, ki se pojavljajo v zadnjih desetletjih. Sodelujoče v raziskavi (N=2691) so spraševali, ali so spremembe v družinskem življenju dobre, slabe ali pa nimajo vpliva na družbo. Pri tem so izpostavili naslednjih sedem sprememb: več neporočenih parov vzgaja otroke, več istospolnih parov vzgaja otroke, več enostarševskih družin, več parov, ki živijo skupaj, a niso poročeni, več mater, ki so zaposlene, več medrasnih porok in več žensk, ki se nikoli ne odločijo za rojstvo otroka.

Ameriška javnost je glede omenjenih sprememb razdeljena v tri skupine: 31% vprašanih spremembe sprejema in večinoma meni, da te ne vplivajo na družbo ali pa so ti trendi celo dobri. V tej skupini je več žensk in tistih, ki ne obiskujejo verske obrede.

Podoben delež vprašanih – 32% – zavrača vse naštete spremembe in v njih vidi nevarnost za prihodnost družbe. V tej skupini večinoma sprejemajo le medrasne poroke in dejstvo, da ima manj žensk otroke. Ta skupina je hkrati edina, v kateri večina, 61% vprašanih, meni, da je slabo, če je mati zaposlena izven doma. V tej skupini so večinoma belci, Republikanci, tisti, ki so poročeni in so verni.

Tretja skupina, ki so jo raziskovalci poimenovali »skeptiki«, predstavlja 37% vprašanih. Čeprav ta skupina večinoma ohranja strpen odnos do omenjenih sprememb, kakršen je značilen za prvo skupino, hkrati izražajo tudi skrb, da ti trendi lahko negativno vplivajo na družbo. Ta skupina težavo vidi predvsem v enostarševskih družinah, medtem ko v preostalih trendih ne vidijo toliko težav. Skupino predstavljajo mladi ljudje, demokrati in manjšine.

Rezime? Glavnini – prvi in drugi skupini – gejevske in lezbične družine večinoma ne predstavljajo problema. Kot je jasno tudi pri nas – iz tega težavo delajo le tisti, ki verjamejo populističnim lažem svojih voditeljev ali pa tisti, ki si na račun te teme želijo ustvariti politično kariero.

Več:

Celotno poročilo >>>


Written By
More from Uredništvo

MAK + Dj Alil // Sobota 4. 10. 2014

V rodno garažo se vrača Lesi aka MAK. Uto mu bo ogreval...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja