Sanjske podobe Metke Krašovec in avantgarda

Kraovec-1

Kraovec-1Če še ne veste prav dobro, kako bi si popestrili teden, ki se izteka, bi bil obisk Moderne galerije v Ljubljani (Tomšičeva 14) zelo dobra ideja. Poleg stalne razstave slovenske moderne umetnosti (20. stoletje – Kontinuitete in prelomi) je tamkaj moč videti tudi retrospektivno razstavo Metke Krašovec, ki pa se zaključi to nedeljo, 6. maja 2012.

Retrospektiva pregledno predstavi umetniški opus omenjene slovenske slikarke: njeno monumentalno »rdečo« fazo, diskretnejše risbe in slike na papirju iz obdobja »nove podobe«, spet razsežnejše »neoklasicistične« obraze in kar nadrealistične labirinte ter angelske figure. Za okus pisca te novičke so impresivna tako rekoč vsa njena dela. Naslikana rdeča tihožitja (prazne in izpraznjene postelje, prostori in trgi; plašči, pokrivala in nenavadna razpela; grozeči ginekološki stoli in bolniške postelje; skrivenčeni akti in mitološke postave), zrcalne domišljijske pokrajine in misteriozne figure so močno izhodišče za intenzivno umetniško doživetje. Slike so interpretativno zagonetne, a če opazovalcu ali opazovalki ni toliko do teoretskih/analitičnih razpredanj (denimo o identiteti/identičnosti), se lahko preprosto prepusti toku nenavadnih podob in prostorov. Velja pa izostriti tudi lezbični (in feministični) spekter pogleda – razstava vas tudi v tem primeru ne bo razočarala!

Avantgarda-1

Dandanašnji, ki je zaznamovan z zategovanjem duha in neokonservativizmom, izkristaliziranim v nju-ejdžersko apolitičnost, pa se vsekakor splača pomuditi še med eksponati moderne umetnosti na tukajšnjih tleh. Razstava vas popelje skozi različne modernistične stile, ki so zamajali dotedanje videnje, definicije in omejitve umetnosti. Morda se med ogledom porodi tudi kakšna ideja za domiseln transparent na letošnji Paradi ponosa? Avantgarda je vsekakor še vedno navdih za (novo) revolucijo!

Aleš Zobec

Več:

Spletna stran Moderne galerije >>>

 

Written By
More from Uredništvo

Peticija za ohranitev, obstoj in razvoj neodvisnega Radia Študent

Foto: Radio Študent Sodelavke in sodelavci Radia Študent, kjer že 15-leto gostuje...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja