Legebitrina izjava za javnost

Aleš Primc in kompanija, ki danes z mejli zasuva najrazličnejše naslove – od ministrstev do vlade in posameznic in posameznikov – in v njih trdi, da nevladni organizaciji Amnesty International in Legebitra po šolah širita radikalno homoseksualno ideologijo in da naj minister za šolstvo prepove vstop homoseksualnih organizacijah v šole, niso vredni našega časa, pozornosti in odziva. Zato objavljamo le Legebitrino izjavo za javnost:

Izjava za javnost Društva informacijski center Legebitra o izvajanju delavnic  izobraževanja o človekovih pravicah

V zadnjem mesecu je bilo Društvo informacijski center Legebitra tarča neupravičenih obtožb s strani Zavoda Kul.si – Zavoda za družino in kulturo življenja in Civilne iniciative za družino in pravice otrok. Omenjeni organizaciji se na vsak način trudita diskreditirati delo Društva informacijski center Legebitra in naša prizadevanja za ustvarjanje družbe enakih možnosti ter spoštovanja temeljnih človekovih pravic in svoboščin za vse, ne glede na osebne okoliščine.

Zavod Kul.si in Civilna iniciativa za družino in pravice otrok z obrekovanjem in žaljivimi obdolžitvami v številnih člankih, objavljenih na spletni strani zavoda 24kul.si, izkrivljeno interpretirata delo in programe društva in ga razglašata za promocijo radikalne homoseksualne ideologije in pranje možganov javnosti, še posebej pa so jih v zadnjem tednu zmotile delavnice izobraževanja o človekovih pravicah, ki jih v okviru društva izvajamo že 12 let.

V odgovor obtožbam, ki jih lahko beremo v najnovejši izjavi za javnost Civilne iniciative za družino in pravice otrok, želimo poudariti naslednje:

a)      Delavnice izobraževanja o človekovih pravicah (v nadaljevanju delavnice o ČP) vedno v pripravljamo in izvajamo v sodelovanju s šolo in učitelji. Njihove vsebine so javne in dostopne vsakomur.

b)      Delavnice o ČP smo in jih še vedno največkrat izvajamo na povabilo šol, ponavadi v okviru obveznih izbirnih vsebin.

c)      Sodelujoči dijaki in dijakinje so na delavnicah o ČP prostovoljno in si jih med drugimi aktivnostmi, ki jih nudi šola, izberejo sami.

d)      Delavnice o ČP metodološko zajemajo aktivnosti, kot jih priporočajo različna orodja za izobraževanje mladih, ki jih pri nas izdaja Urad RS za mladino oziroma Ministrstvo za šolstvo in šport RS.

e)      Teme, ki jih z dijakinjami in dijaki obravnavamo na delavnicah o ČP, niso naša prepričanja, ampak temeljijo na civilizacijskem konsenzu današanje mednarodne skupnosti, ki se jim je Slovenija zavezala s podpisom Splošne deklaracije o človekovih pravicah, Konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ostalih (mednarodno-)pravno veljavnih dokumentov in s sprejetjem Ustave Republike Slovenije. Ideologija, ki je temelj naših delavnic tako ni »homoseksualna ideologija«, ampak ideologija človekovih pravic.

f)        V društvu imamo posebej za izvajanje delavnic o ČP dva sodelavca, ki sta leta 2007 pridobila naziv nacionalnega trenerja človekovih pravic po programu KOMPAS Sveta Evrope (v organizaciji društva Šola za mir), in sodelavko, ki se je več kot dve leti izobraževala na področju trenerstva in človekovih pravic v okviru Direktorata za mladino Sveta Evrope.

Obtožbe Civilne iniciative in Zavoda Kul.si – prav zaradi podpore naših aktivnosti, ki jo imamo v mednarodno-pravnih argumentih, kot tudi zaradi kompetentnosti naših delavcev – v Drušvu informacijski center Legebitra razumemo, kot organizirano javno spodbujanje in razpihovanje sovraštva, nestrpnosti in neenakopravnosti, kot obrekovanje in žaljive obdolžitve. Vse to pa so v slovenskem pravnem redu kazniva dejanja. Gre za vnovičen poskus utišanja gejevske in lezbične skupnosti, za poskus zanikanja temeljne pravice do svobodne izbire posameznika, kot tudi za homofobne poskuse potiskanja osebne okoliščine spolne usmerjenosti nazaj v zasebnost. Gre za odrekanje enakopravnosti lezbijkam, gejem, biseksualnim in transspolnim osebam v vseh sferah življenja, še posebej pa znotraj izobraževalnega sistema.

Zahteva po umiku delavnic o ČP iz šol je strogo v nasprotju z drugo točko 26. člena Splošne deklaracije o človekovih pravicah, ki pravi: »Izobraževanje mora biti usmerjeno k polnemu razvoju človekove osebnosti in utrjevanju spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Pospeševati mora razumevanje, strpnost in prijateljstvo med vsemi narodi in med rasami in verskimi skupinami ter pospeševati dejavnost Združenih narodov in ohranitev miru.«

Obrekovanje in žaljive obdolžitve, ki jih v javnost v teh dneh intenzivno lansirajo članice in člani Zavoda Kul.si in Civilne iniciative za družino in pravice otrok, niso nič drugega, kot posledica pomanjkanja argumentov nasprotnikov družinskega zakonika za njegovo zavračanje.

Društvo informacijski center LEGEBITRA

 

Written By
More from Uredništvo

II. usposabljanje za moderiranje sovražnih in žaljivih spletnih komentarjev – nove prijave

Društvo informacijski center Legebitra in Društvo Appareo v sodelovanju s Spletnim očesom...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja