Šestindvajsetič

festival1

Obveščamo vas, da bodo zaradi izjemnega zanimanja za film Protitok, ki bo v soboto, 27. novembra ob 20.00 otvoril 26. festival lezbičnega in gejevskega filma v Slovenski Kinoteki, film ponovili ob 22.20 na isti večer!

festival1Jutri se bo v Ljubljani, z dodatnimi projekcijami pa tudi v Celju, Kopru in na Ptuju, začel 26. festival lezbičnega in gejevskega filma.

V ospredju letošnjega festivala je sovjetski film in dva režiserja: Sergej Eisenstein (1898-1948), ki je bil gej, a v njegovih filmih ni veliko homoerotike, in Sergej Paradžanov (1924-1990), ki je v svoje filme vnašal več homoerotike. Festival se bo prvemu Sergeju poklonil s prikazom ameriškega filma Ljudje in črvi (2009) režiserja Caryja Cronenwetta, ki je za osnovo svojega filma vzel Eisensteinovo filmsko ikonografijo. Drugi Sergej bo predstavljen v dokumentarnem filmu Upornik Paradžanov.

Filmski festival bo prikazal nekaj čez trideset igranih, dokumentarnih in kratkih filmov. Med drugim bo najverjetneje veliko zanimanja požel tudi nemški dokumentarni film o hollywoodskem zvezdniku Rocku Hudsonu (Rock Hudson – čeden in skrivnosten tujec), ki predstavlja njegovo življenje skozi intervjuje z njegovimi bližnjimi.

Še eden od fokusov tokratnega festivala bodo starejši geji in lezbijke, na primer v kitajskem dokumentarnem filmu Pridi k očetu, pa tudi v avstrijskem dokumentarcu Zaljubljene, zrele, drzne, ki prikazuje življenje lezbijk na Dunaju v 50. in 60. letih.

Več:

Program festivala >>>

Video posnetek s tiskovne konference (Dnevnik.si) >>>

Written By
More from Uredništvo

Razkritje istospolne družine

V sobotni izdaji Večera smo dočakali prvi »coming out« istospolne družine v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja