Prvi openARTwall navdušil

jus_milek

Petkova bilanca: navdušujoči prvi openARTwall v Cafeju Open in zabavni queer performance v klubu Tiffany

jus_milekVčeraj, 24. julija, je v Cafeju Open potekal prvi openARTwall, mesečni umetniški »opomin« na homofobični napad, ki se je v lokalu Open dogodil 25. junija. Na pobudo kantavtorice Ksenije Jus bodo v Cafeju Open vsak mesec ob obletnici napada ponudili odprti prostor ustvarjalkam in ustvarjalcem z vseh področij kulture in umetnosti, ki omenjeni napad razumejo kot napad na odprto družbo [beri vabilo k sodelovanju]. Prireditve v okviru openARTwalla bodo potekale vse do izenačitve pravic gejev, lezbijk, biseksualnih in transspolnih oseb.

Na prvem openARTwallu sta nastopili pisateljica in novinarka Vesna Milek, in pobudnica projekta, skladateljica, pesnica in kantavtorica Ksenija Jus. Vesna Milek je prebrala eno od svojih kolumn, v kateri med drugim piše, da vedno, ko imajo ljudje veliko potrebo, da vsem razložijo, da nimajo nič proti gejem in lezbijkam, podvomi v resničnost njihovih izjav. Ksenija Jus je svoj nastop začela s skladbo Črna ljubezen, med nastopom pa se ji je pridružil še del ženskega pevskega zbora Kombinat in Mojca Krevel (ex-Niowt).

dejanOpenARTwall je v svoji minimalistični in improvizirani obliki izzvenel v prijetnem vzdušju ob navdušenih aplavzih obiskovalk in obiskovalcev Cafeja Open, ki vse bolj postaja domicil glbt-skupnosti v Sloveniji.

Na drugem koncu mesta, na Metelkovi v Tiffanyju, se je z zvezdniško zamudo – ravno pravšnjo, da so nastop ujeli tudi tisti, ki so spremljali dogodek v Cafeju Open – odvil pop-kabaret Dejana Marinčiča s posebnima trans gostjama. Ti sta s pregovornim bitch-attitude navdušili publiko, tako kot tudi Dejan s svojim glasom, malo manj pa z izborom pesmi. No, vse skupaj je bila (baje) parodija … ki se je končala s pop rajanjem do jutranjih ur in z značilnimi posledicami: globoka grla in boleče glave.

Written By
More from Uredništvo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja